2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Valami színésznőféle, meggyűlölte a falu, mióta ezt tette

Hirdetés

Valami színésznőféle, meggyűlölte a falu, mióta ezt tette

Nehéz szívvel mentem a vetítésre, egy gyerekbántalmazásról szóló film befogadásához nagyobb lelkierő kell, mint bármi máshoz, de bíztam az alkotókban, hogy nézőként nem hagynak magamra. Végül ez lett a film legnagyobb ajándéka: ahogy nem hagyták magára a gyermekeiért küzdő anyát, úgy szeretnének a film szereplői is tenni azért, hogy másoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek, könnyebb legyen.

Az első képkockákon idilli jelenetet látunk, egy nő meggyet szed a kertben, a gyerekek, egy kamaszlány, Pirkó, és egy kisfiú, Bogyó körülötte sertepertél. Néha megjelenik egy macska, és minden pillanaton érződik a nyugalom, az a bensőséges, meleg szeretet, ami ezt a három embert összeköti. Az anya színésznő, látjuk próbálni is, a kis család élete az erősen felújításra szoruló házban, a kertben, az iskolában, a munkahelyen is megy a maga hétköznapi útján.

Tömlöcbe juttatott férfi

Ekkor kapja az anya, Andrea a telefont, hogy volt élettársát jó magaviselete miatt előbb kiengedik a börtönből, öt év helyett csak három évet kellett leülnie. A szép nő arcán megjelenik a félelem és az aggodalom, hogy mi lesz most, ha visszatér a faluba az az ember, aki kilencéves korában szexuálisan bántalmazta nevelt lányát. A férfi ezt be is vallotta, részletesen beismerve, mit tett, ezért tudták egyáltalán elítélni.

Hirdetés

Andrea először nem tudja, mit tegyen, kamerát szereltet föl, aztán arra az elhatározásra jut, hogy nincs más megoldás, el kell hagynia a falut ahhoz, hogy ne kelljen mindennap látniuk a bántalmazót. Egyébként ő a kisebbik gyerek apja, és ügyvédi felszólítást is küldött Andreának, hogy szeretné a fiával tartani a kapcsolatot.

mintha nem is egy pedofíliáért elítélt emberről lenne szó, hanem csak egy sima válásról.

Az anya meghirdeti a házat, jönnek is az érdeklődők, hol mutatkozik némi remény a menekülésre, hol szertefoszlik. Közben megy a pereskedés is, az ember fel nem tudja fogni, ennyi baj és nehézség között hogy van egyáltalán idő és energia normálisan élni, dolgozni, gyereket nevelni. És nem marad a filmkészítők kamerája előtt az sem rejtve, amikor az anya összezördül a gyerekeivel, de tulajdonképpen még ezt is jó látni, hiszen ez is az élet velejárója, jelzi a feszültséget, és azt is megmutatja, hogyan próbálnak mindezen úrrá lenni.

Különösen, hogy a filmben közben folyamatosan halljuk a kórust, a falu hangját, ami egyértelműen elítéli Andreát, amiért „tömlöcbe juttatta” azt a szegény embert, aki egyébként a lelkész családjához tartozik, míg Andrea, ugye, csak egy színésznő. „Meggyűlölte őt a falu, amiért ezt tette” – halljuk rögtön az első megszólalásuknál, amikor még nem is tudjuk, mi történt, egészen a végéig, amikor elhangzik a verdikt: ha ártatlanok, minek költöznek el? Biztos azért, mert szégyellik magukat.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/24/tul-kozel-cimu-dokumentumfilm-bidf-rtl-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődött a velencei karnevál

Megkezdődött a velencei karnevál

Az MTI tudósítása szerint több mint száz gondola és ladik vonult végig a Canal Grandén: …