2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Vajon idén megússzuk botrány nélkül?

Hirdetés

Vajon idén megússzuk botrány nélkül?

Idén immár tizedik alkalommal tették közzé a Merítés-díjra jelölt tíz legjobb prózakötet listáját. Az elismerést 2014-ben azzal a szándékkal hozták létre, hogy felhívják az olvasók figyelmét a kortárs magyar irodalomra, a kiemelkedő művekre, és olyan írókra, akikre valahogy kevesebb fény vetül. Minden évben négy kategóriában ítélik oda: széppróza, líra, gyermek- és ifjúsági irodalom (ezek a listák később jelennek meg), valamint egy közönségdíjat is kiosztanak a moly.hu felhasználóinak szavazatai alapján. Az elismerésre az előző évben megjelent első kiadású magyar művek esélyesek. A lista változatos lett.

Megjelentek újoncok is

A tíz jelölt közül ötöt a Magvető Kiadó ad. A Kalligram kettő, a Jelenkor és a Prae egy-egy könyvvel képviseli magát, a Kortárs kiadó személyében pedig van egy újonc is. 

Két korábbi győztes, Tompa Andrea és Vida Gábor is helyet kapott

Hirdetés

az esélyesek között, de van három író, akiknek először került a könyve a legjobbak közé. Ők Győrffy Ákos, Bognár Péter és Ughy Szabina. A legfiatalabb szerző 39, a legidősebb 94 éves.

A zsűri döntése alapján a széppróza tízes listán az alábbi könyvek szerepelnek:

  • Bognár Péter: Minél kevesebb karácsonyt (Magvető)
  • Győrffy Ákos: A csend körei (Kortárs)
  • Jászberényi Sándor: Mindenki másképp gyászol (Pesti Kalligram)
  • Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában (Pesti Kalligram)
  • Milbacher Róbert: Keserű víz (Magvető)
  • Sándor Iván: Tiltott terület (Magvető)
  • Szilasi László: Saját élet (Magvető)
  • Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg (Jelenkor)
  • Ughy Szabina: Az átlátszó nő (Prae)
  • Vida Gábor: Senkiháza (Magvető)

Nevezési folyamat nincs, a zsűri maga választja ki a szavazásban részt vevő könyveket, a lehető legnagyobb teljességre törekedve. A közönségdíjra a moly.hu aktív felhasználói az alábbi linkre kattintva szavazhatnak.

A díjazottak nevét augusztus 29-én hirdetik ki.

Mindig előkerül a téma

A díjak odaítélése körül időnként viták támadnak. Az irodalmi Kossuth-díjakról kirobbant ellentét például éppen az Indexen kezdődött, amikor Kukorelly Endre író azt nyilatkozta lapunknak, hogy „a döntéseket Mezey Katalin egy személyben hozza meg, ő az egyetlen irodalmár a Kossuth-díj Bizottságban. Ő válogat, bár nem értem, milyen szempontok szerint, csak azt látom, hogy igazságtalanul és méltánytalanul teszi”.

A vitában már sokan megszólaltak, Márton László József Attila-díjas író szerint például az irodalmi díjaknak az lenne a funkciójuk, hogy a közönség számára láthatóbbá tegyék a kánonképződést, hogy felfedezzenek,

az olvasók figyelmébe ajánljanak egy-egy arra érdemes szerzőt,

másrészt hogy az írónak visszaigazolást, megerősítést, biztatást adjanak. Márton a Merítés-díjról akkor például kifejezetten pozitív véleményt fogalmazott meg:

Ezt a funkciót a díjak csak kismértékben töltik be. Ennek több oka van, köztük talán a legfontosabb, hogy az állami díjak szakmai jelentősége mindig is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/28/merites-dij-2024-irodalom-dij-konyv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újra feltűntek a rejtélyes tárgyak a világ számos pontján, a hatóságok tanácstalanok

A frissen talált objektumról a Las Vegas Metropolitan Police Department (LVMPD) számolt be közösségimédia-oldalán. „Sok …