2023. június 9., péntekMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.09. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ütőszenészek, akik ütős zenészek – bemutatkozik a ritmusszekció

Hirdetés

Ütőszenészek, akik ütős zenészek – bemutatkozik a ritmusszekció

Van az a vicc, amiben felmerül a kérdés, hogy miért jó a dobosnak. Válasz: mert együtt bulizhat a zenészekkel. Nem mintha a dobosok ne lennének hasznos és megbecsült tagjai a zenésztársadalomnak, sőt! Bizonyságul következzen öt olyan művész a magyar könnyűzene fiatalabb generációjából, akik keresett dobosok, és több zenekarban is bizonyították tehetségüket. Tekintsünk be az ő zenei munkásságukba, felidézve néhány ütős dalukat.

Delov Jávor

Zenekarai: Anna & The Barbies, Barabás Lőrinc Eklektric, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Fábián Juli & Zoohacker, Random Szerda, Random Trip, Turbo.

Az 1980-ban született dobos 1996-ban barátjával és gimnáziumi osztálytársával, Bársony Bálinttal (Back II Black) alapította meg első zenekarát. 1997-től nagyon sok ismert és kevésbé ismert formációval lépett fel. 2002-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol jazz-dob szakon szerzett diplomát 2007-ben. 2004-től 2005-ig a manchesteri University of Salford ösztöndíjas hallgatója volt, és egy éven keresztül fekete zenészekkel játszott egy gospel formációban.

Delov Jávor

Hirdetés

Delov Jávor

Fotó: Somay Márk / A38

2009-ben ő volt a változó felállású improvizációs csapat, a Random Trip alapítója, azóta háromszáznál is több hazai és külföldi muzsikussal zenéltek együtt. Delov Jávor immár 14 éve projektvezetője ennek a különböző zenei stílusukat összehozó spontán élőzenés klubest-sorozatnak. A virtuóz dobos emellett a Turbo pszichedelikus rockzenekarban is játszik. De szerepelt a Révész Sándor-Závodi János-féle Piramis Évek produkcióban is. Delov Jávor ma a hazai alternatív zenei és jazzszíntér egyik legfoglalkoztatottabb dobosa.

Random Trip feat James Taylor: Waiting for James

Mihalik Ábel

Zenekarai: Abel Label, Barabás Lőrinc Quartet, Császári Pillanatművek, Drastik Putto, Hiperkarma, Jónás Vera Experiment, Kiscsillag, Kispál és a Borz, Mr. Moodburn, NAZA, Nomad, Oláh Dezső Trió, Szeder, Zoli Band.

Az 1987-ben született Mihalik Ábel 11 éves kora óta folyamatosan koncertezik különböző zenekarokkal. Talán onnan ismerik a legtöbben, hogy 2007 és 2010 között a Kispál és a Borz, 2008 és 2016 között pedig a Kiscsillag dobosa volt. Emellett azért több más – rock és jazz – formációban is hallhattuk őt, és nem csak dobolni. Ő egy multiinstrumentalista zenész, aki gitáron és basszusgitáron is játszik. 2012-2018 között saját zenekara, a Drastik Putto dalszerző-frontembere volt.

2015-ben kezdett rendhagyó kísérletbe, amelynek keretében hol szólóban, hol más előadókkal zenélt együtt 70% Water Projekt néven. 2017-ben hozta létre az Abel Label formációt, amellyel minden eddig megjelent lemezükön más stílusban játszanak (funk, blues, elektronika, progresszív rock, instrumentális gitárzene). Az utóbbi években producerként is készít hangfelvételeket, jelenleg a Mr. Moodburn trióban hallhatjuk. A zenekar világa fúziót képez a jazz és a rock műfajok között, némi filmzenei hatással. És szerepel a QJÚB nevű alkotócsapat színházi koncertjein is.

Barabás Lőrinc Quartet: Beardance

Heatlie Dávid

Zenekarai: Blue Tips, Get Free, Groovehouse, Heatlie, Neoton Família Sztárjai, Suburband.

A pop műfajában is szép számmal találunk tehetséges dobosokat. Közülük mutatunk be egy 1992-ben született fiatal zenészt, aki nem más, mint az ország egyik legismertebb énekesnőjének, a Neoton Família sztárjának, Csepregi Évának a fia. Dávid édesapja a nemrég elhunyt skót dalszerző-producer, Bob Heatlie, aki Éva és a Neoton mellett olyan sztároknak is írt dalokat az 1980-as években, mint Cliff Richard, vagy Shakin’ Stevens.

Dávid 13 évesen ült be először közönség előtt a dobok mögé, a Neoton Família koncertjén – […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/05/14/zene-dob-fiatal-delov-javor-mihalik-abel-heatlie-david-szego-david-porteleki-aron-balog-almos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiborítóan vicces ez az új nyomozós sorozat

Kiborítóan vicces ez az új nyomozós sorozat

A Deadloch című új ausztrál sorozat nem sokáig cicózik a nézőjével, rögtön a nyitójelenetében lerántja …