2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Újra eladó Bíró Ica tangás gipszteste

Hirdetés

Újra eladó Bíró Ica tangás gipszteste

Bíró Ica (Született Borúzs Ilona) varrólányból lett modell és fridzsiderszocialista szexszimbólum. Az egykori fitneszguru és rocksztár, aki a rendszerváltás korában határozottan A-kategóriás celebnek és sikeres vállalkozónak számított, mára többszörösen kilakoltatott hitelvesztes.

Két éve adta hírül a Blikk, hogy elárverezi az őt ábrázoló életnagyságú gipszöntvényt, melyet Pauer Gyula szobrászművész készített róla. Nyilvánvalóan nem találta meg a megfelelő vevőt, mert a magas sarkú cipőben, tangás bikiniben gipszbe fagyasztott büszke női test most megjelent a Kieselbach Galéria Színek/Realizmusok/Meglepetések című kiállításán, ahol meg is vásárolható a Pszeudo Bíró Ica címen közzétett 1987-es alkotás.

A XX. század második felében neoavantgardként számon tartott művész 1970-ben tette közzé Pszeudo című manifesztumát, melyben a valóságnak tűnő hazugságok művészi megjelenéséről ír. Ez a Kádár-kori művészetpolitikusok szemszögéből egyértelműen nem tartozott a támogatott kategóriába.

Hirdetés

A nyolcvanas évek Magyarországának prekapitalista időszakában Pauer alkotóként rátalált a tökéletes pop-art-helyzetre, és beszállt az 1985-ös szépségkirálynő-választásba. A felkínált fényes díjak között szerepelt, hogy az első három helyezettjéről ő készít szobrot. A verseny végén Molnár Csillát koronázták meg. A Szépségkirálynő című, bronzba öntött alkotást a Magyar Nemzeti Galéria 1988-ban megvásárolta. Legutóbb 2018-ban láthatta a közönség Eperjesi Ágnes képzőművész jóvoltából, aki egy hatalmas vörös lepellel takarta el az aktot.

A tárlatvezetés ideje alatt kivágtam az ÉREZZE MEGTISZTELTETÉSNEK felirat betűit. A vezetés után a textillel betakartam a szobrot, vállaira helyezve a leplet, a betűket pedig rátűztem a vörös anyagra.

– írta a művész a performanszról.

totc3b3-lottc3b3-bc3adrc3b3-ica-1982

Fotó: Kieselbach Galéria

Nyolcvanötben tehát elkészült a három díjazott […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/24/ujra-elado-biro-icatangas-gipszteste/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a Nemzet …