2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Tűzhegy gyomrában lévő mesés kincs várja a kalandorokat

Hirdetés

Tűzhegy gyomrában lévő mesés kincs várja a kalandorokat

1982-ben a ködös Albionban két fiatalember valami olyan egyedit alkotott, amely fiatalok generációinak a képzeletét ragadta el a 80-as és a 90-es években. Steve Jackson és Ian Livingstone elindította a Fighting Fantasy-sorozatot: megírták első lapozgatós fantasykönyvüket, a The Warlock of Firetop Mountaint. Talán a mágiának is köszönhető, hogy viszonylag gyorsan, a rendszerváltás évében, 1989-ben magyar nyelven is megjelent a mára legendássá vált Rakéta Könyvkiadó gondozásában, A Tűzhegy varázslója címmel. A magyar kalandorok számára kultikus védjeggyé vált a két író neve és a könyvborítók leginkább jobb, esetenként bal alsó sarkán lévő – többnyire – sárga (olykor narancssárga) pecsét, benne a felirattal: Kaland, Játék, Kockázat. A Fighting Fantasy helyett magyarul ezt a nevet kapta a Rakéta Könyvkiadó által megkezdett sorozat.

A főhős TE vagy

A lapozgatós könyvek születéséről és írópárosáról már többször volt olvasható cikk az Indexen. A Fighting Fantasy / Kaland, Játék, Kockázat egy könyvbe ágyazott egyjátékosos szerepjáték.

Könyv és társasjáték az, amit a kezedben tartasz, amelynek a főhőse TE vagy

– áll az első magyar kiadás, A Tűzhegy varázslójának hátoldalán.

Hirdetés

Steve Jackson és Ian Livingstone minden kötetének van egy háttértörténete, amely bevezet életünk nagy kalandjába, majd onnantól már szó szerint a mi kezünkben van: merre megyünk, mit csinálunk, kivel beszélünk, illetve harcolunk, hogyan teljesítsük a küldetésünket (természetesen közel sem annyi választási lehetőséggel, mint a mai konzolos vagy számítógépes szerepjátékok esetében).

Hogy kell ezt elképzelni? Egy könyv általában 400 történetpontból áll (ezek vezetik leírásokkal a történetet), és ezeken keresztül juthat el a kalandor a befejezéshez. Leegyszerűsítve például így:

ha a bal oldali ajtón nyitsz be, lapozz a 156-ra, ha a jobb oldali ajtón nyitsz be, lapozz a 92-re.

Azért is hívják őket lapozgatós könyveknek, mert lapozgatva lehet haladni a kalandban. A választásnak azonban komoly tétje van, egy rosszul megválasztott út, egy hibás döntés vagy egy vesztes küzdelem, és könnyen arra a pontra lapozhatunk, amelyen az áll: „Kalandod itt véget ért”. És kezdhetjük újra a játékot, vagy ahogy sokan csinálták (csaltak), ott tartották az előző ponton az ujjukat, visszalapoztak, majd másik lehetőséget választottak a folytatáshoz.

A Jackson–Livingstone írópáros a könyvekhez könnyen érthető harcrendszert dolgozott ki, merthogy az általuk teremtett fantasyvilágot, a Titánt, ahová a legtöbb kalandjukat helyezték, mindenféle ellenséges lényekkel, orkokkal, goblinokkal, trollokkal, sötét elfekkel, démonokkal, gonosz mágusokkal és még nagyon sokféle szörnyűséggel népesítették be. Tehát minden kalandornak harcolnia is kell, ha teljesíteni akarja a küldetését. A harchoz pedig két dobókockára, egy ceruzára és egy radírra van szükség. A harcokat és a begyűjtött tárgyakat a könyvekben lévő kalandlapon lehet vezetni (én inkább mindig sajátot rajzoltam, hogy kíméljem a könyveimet).

Dióhéjban ennyi azoknak, akik még nem ismerték a lapozgatós Jackson–Livingstone-könyveket. És ha valaki ezután kedvet kapott egy nem mindennapi kalandhoz, akkor az a jó hír, hogy tavaly év végén megérkezett A Tűzhegy varázslója 40. évfordulós, javított magyar kiadása.

Kísérjen szerencse!

Az 1989 és 1992 között megjelent rakétás köteteket már nem egyszerű és nem is olcsó beszerezni, egy-egy jó állapotú példány 5-7 ezer forintot is megérhet a gyűjtőknek. Az ezredfordulón még minden antikváriumban olcsón fellelhető volt pár darab, mostanra ez megváltozott, a gyűjtők és fanatikusok internetes csoportokban licitálnak, adják-veszik a harmincéves köteteket (sajnos anno nem a legjobb papírra nyomtatták őket, és ez bizony meg is látszik rajtuk ennyi év után).

Köszönhetően a Chameleon Comixnak, magyarul még ki nem adott, illetve újravarázsolt régi kalandok váltak megvásárolhatóvá az elmúlt két évben. 2020-ban Ian Livingstone két könyvét jelentették meg: az Allansia bérgyilkosai és A Veszedelem kikötője című köteteket. Előbbi egy második kiadást is kapott. Aztán 2021-ben újabb két Livingstone-könyv jött: Visszatérés a Tűzhegyhez (A Tűzhegy varázslójának folytatása) és a Halállabirintus. Utóbbival indította el 1989-ben a Rakéta Könyvkiadó a Kaland, Játék, Kockázat-sorozatot, folytatását, a Bajnokok próbáját is megjelentették.

Tavaly év végén megérkezett Rhianna Pratchett (a Korongvilág-regényeiről ismert Terry Pratchett lánya) Jackson–Livingstone világába helyezett, Viharkristály című könyve, majd az írópáros első játékkönyve, A Tűzhegy varázslója is. Ha valaki be akarja őket szerezni, akkor igyekeznie kell, mert már a Chameleon Comix kiadásai közül sem mindegyik elérhető. A Tűzhegy varázslója még igen.

Néhány szó a történetről azoknak, akik most fedeznék fel: a háttértörténet szerint egy vakmerő kalandor vagy, aki már sokat hallott a Tűzhegy gyomrában lakozó, mesés kincseket rejtegető nagy hatalmú varázslóról. A kincsek mágnesként vonzanak, és még egy labirintus mélyén fészkelő mágus sem tud elijeszteni, hogy felkerekedj. Ebből az alapállásból kezdődik a kalandod. A gonosz varázslót úgy hívják, hogy Zagor, a Titán kontinensének, Allansiának az egyik legfélelmetesebb antagonistája.

Minden fortélyra szükség volt

Az új, javított kiadásra nem lehet panaszuk a régi rajongóknak. Örömteli, hogy az eredeti, Russ Nicholson által rajzolt fekete-fehér, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/21/fighting-fantasy-kaland-jatek-kockazat-chameleon-comix-ian-livingstone-jatek-konyv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

John Cleese negyven év után újraindítja a Waczak szállót

John Cleese negyven év után újraindítja a Waczak szállót

A BBC2-n 1975-ben és 1979-ben bemutatott két sorozatban a szállodatulajdonos és felesége, Sybil életét követhették …