2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Túlélni a gyógyíthatatlant, megfesteni a fényt

Hirdetés

Túlélni a gyógyíthatatlant, megfesteni a fényt

A Canossa Superhuman Struggle For A Humane Life című albuma a magyar lemezkiadás egyik legkülönösebb vállalkozása, amely úgy indul, mint egy hangoskönyv, úgy folytatódik, mint egy hálaadó mise, majd a túlélés nagy oratóriuma lesz belőle. A zenemű a korábban az A.C.T.U.S.-produkciókat is jegyző Kulcsár Attila Ferenc munkája, amely a sajtóanyag szerint egy történet könyvben és zenében, rákról, gyógyulásról, életről, halálról. Túlélőcsomag azoknak, akik súlyos betegséggel küzdenek, reménytelennek érzik életüket, elvesztették hitüket, vagy nem találják a helyüket a világban.

Váratlan események

A rossz hírek sokszor úgy csapódnak be az életünkbe, mint amikor vidáman beszélgetünk valakivel a kocsiban, majd hirtelen, nagy erővel, a semmiből belénk jön valaki. Ehhez hasonló az is, amikor egy forró nyári napon közlik velünk telefonon, hogy a közeli hozzátartozónknál tumort diagnosztizáltak. Süt a nap, még szánkban a kávé és a sütemény íze, és tudjuk: már semmi nem lesz olyan, mint a kávé előtt, azaz: véget ér egy korszak. Ennél is van rosszabb: amikor egy járni is alig képes idős férfit éjjel hét órán át utaztat a belegszállító, majd amikor reggel megérkezik a klinikára, nincs szék, ahová leülhetne, nincs hely, ahová felakassza a kabátját.

Látja a bulvárújságokat lapozó embereket, akik szintén ott állnak, és akik közül sokan fél év múlva már halottak lesznek. A legrosszabb az egészben, hogy nincs méltósága az élet utolsó hónapjainak, minden a remény megcsúfolásáról szól. Miközben fel sem tudjuk fogni, milyen fizikai és lelki fájdalmakkal jár a betegnek, amikor az áttét a vastagbélből a májon és a tüdőn át végül megérkezik az agyba, hogy felszámoljon mindent, ami emberi. Aki a másik oldalon, tehát az élet oldalán áll, annak egyszerre két világba lesz bejárása, és ezek az évekig tartó folyamatos határátlépések mindenkit felőrölnek a beteg környezetében.

Hirdetés

A létezés kísértése

Voltak betegséget tematizáló dalok (És jött a doktor, Hívd fel a rock and roll doktort stb.), de egyik sem ment le olyan mélyre a twistben, mint Canossa Superhuman Struggle For A Humane Life című albuma, amelyről onkológusok és onkopszichológusok is azt mondták, hogy jól hasznosítható mentálhigiénés célból. Kulcsár Attila Ferenc albuma nem írható le a pop együtthatóival, miközben az előzmények között felfedezzük a Kulcsárhoz köthető A.C.T.U.S. formáció zenés kulisszáit.

Igaz, maga az A.C.T.U.S. sem feltétlenül közelíthető meg a pop felől, mégis olyan zenekarokkal tudnánk kapcsolatot találni, mint a Laibach, a Test Dept, az Einstürzende Neubauten, a Front 242, a Nitzer Ebb és a neofolk Current ’93, a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2022/11/19/canossa-superhuman-struggle-for-a-humane-life-a.c.t.u.s-scaro-sanctum-filharmonikus-zenekar-lemez-ajanlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem merik bemutatni a hazai színházak a Meseország mindenkié színdarabot

Nem merik bemutatni a hazai színházak a Meseország mindenkié színdarabot

2023 márciusában a SVUNG – Bécsi Magyar Színház mutatja be a Meseország mindenkié című könyv …