2023. június 9., péntekMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.09. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Törvényt módosítottak a Zeneakadémia rektorváltásához

Hirdetés

Törvényt módosítottak a Zeneakadémia rektorváltásához

Rektorváltás előtt áll a Zeneakadémia: Vigh Andrea mandátuma lejár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem élén, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint ugyanis egy rektor két – jelen esetben ötéves – ciklusnál tovább nem maradhat a székében. A rektori pozícióhoz komoly feltételeknek kell megfelelni, csak egyetemi tanári cím birtokában lehet egy ilyen posztot megpályázni.

Az egyetemi tanári munkaköri cím adományozásának és az egyetemi tanári munkakörben történő alkalmazásnak feltétele, hogy az érintett rendelkezzék doktori fokozattal, amennyiben magyar állampolgár, habilitációval vagy azzal egyenértékű nemzetközi felsőoktatási oktatói gyakorlattal, továbbá az adott tudomány vagy művészeti terület, illetve területek olyan nemzetközileg elismert képviselője legyen, aki kiemelkedő tudományos kutatói, illetve művészi munkásságot fejt ki

– olvasható a 2011-es nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben a jelölttel szemben támasztott feltételek között, ami így folytatódik: „Az oktatásban, kutatásban, kutatásszervezésben szerzett tapasztalatai alapján alkalmas a hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, a tanársegédek tanulmányi, tudományos, illetve művészi munkájának vezetésére, idegen nyelven publikál, szemináriumot, előadást tart. Az egyetemi munkaköri cím adományozásának és az egyetemi tanári munkakörben történő alkalmazásnak a feltételeit a 69. § szerinti, az érintettre irányadó eseti követelményeknek megfelelően kell teljesíteni. Az egyetemi tanár jogosult a professzori cím használatára.”

Vigh Andrea

Hirdetés

Vigh Andrea

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Elég a Kossuth-díj

Az említett 69. paragrafus a 2011-es törvény szerint még úgy szólt, hogy bár főiskolai vagy egyetemi tanár kinevezésére már a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), művészeti területen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), sporttudományi területen pedig a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is tehet javaslatot, az említett szervezeteknek az egyetemi tanári cím adományozásával kapcsolatos javaslatuk elkészítése előtt 

be kell szerezniük a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) szakértői véleményét,

és a MAB értékelheti a jelölt oktatói, tudományos, illetve művészeti, sporttudományi eredményeit. „Ha a rektor javaslata és a MAB szakértői véleménye nincs összhangban, a miniszter mérlegelheti, hogy kezdeményezi-e az egyetemi tanári kinevezést” – áll a 2011-es törvényben.

Ez a kinevezési gyakorlat azonban, ahogyan korábban megírtuk, már 2011 óta is – elég nehezen követhető módon, de – folyamatosan puhult. A törvény 2014-es módosítása szerint a sporttudományi felsőoktatásban a PhD-fokozattal egyenértékű lett az olimpiai érem – így lehetett a Testnevelései Egyetem rektora Mocsai Lajos, ezért ez a törvénymódosítás lex Mocsaiként került a köztudatba. Ugyanezen elv szerint a művészeti felsőoktatásban a Kossuth-díj vált a doktori fokozattal egyenértékűvé.

Mocsai Lajos vagy Vidnyánszky Attila professzorrá nyilvánításához azonban még Áder János köztársasági elnök segítsége kellett, a Magyar Közlönyben 2022. december 19-én megjelent módosítás viszont ezt is megkönnyítette.

A művészeti felsőoktatásban az egyetemi tanári munkaköri cím adományozására és az egyetemi tanári munkakörben történő alkalmazásra vonatkozó (…) feltételeknek megfelel az adott művészeti területen kifejtett művészi munkássága miatt Kossuth-díjban részesített oktató. A cím adományozásával kapcsolatos javaslathoz ebben az esetben a rektornak nem szükséges beszereznie (…) szakértői véleményt a MAB-tól

– szól az új szabályozás.

Mocsai Lajos

Mocsai Lajos

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Komoly tudományos munka

A Zeneakadémia élén eddig olyan egyetemi tanárok álltak, akik a legkomolyabban megfeleltek a professzori státusz minden előírásának. Batta András zenetörténész – aki 2004 és 2013 között volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora – 1998-ban szerzett PhD-fokozatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és 2001-ben habilitált.

A habilitáció a PhD tudományos fokozatot követő cím megszerzése. A felavatott habilitált doktor kimagasló szakmai teljesítménnyel és vezető oktatói alkalmassággal rendelkezik, így az egyetemen szabadon hirdethet tárgyat. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/05/23/zeneakademia-rektorvaltas-vigh-andrea-keller-andras-kelemen-barnabas-kutnyanszky-csaba/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiborítóan vicces ez az új nyomozós sorozat

Kiborítóan vicces ez az új nyomozós sorozat

A Deadloch című új ausztrál sorozat nem sokáig cicózik a nézőjével, rögtön a nyitójelenetében lerántja …