2021. április 21., szerdaMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / (Tor)túra a hegyen

Hirdetés

(Tor)túra a hegyen

A gyaloglásban elfáradt, hazamenni azonban már lusta túrázó, hóviharban rövidnadrágban flangáló fiatalok vagy a túl alacsony szikláról elrugaszkodó bázisugró; csak néhány olyan jelenet a wyomingi Pinedale városkájából, amely könnyen tragédiába torkollhatott volna – írja a The New York Times

Kenna Tanner, az 1980 óta működő Tip Top Search and Rescue mentőcsapat vezetője úgy fogalmazott, a túrázók nem voltak felkészülve a rájuk váró körülményekre, ami igencsak frusztráló, hiszen ezek a felelőtlenül viselkedő emberek nemcsak önmaguk, de a felmentő sereg életét is kockára teszik.

Amerikában több tízezerrel nőtt a túrázók száma tavaly, amikor is a zsúfolt középületek bezártak, a lakók pedig az otthoni semmittevés helyett jobb híján kiszabadultak a természetbe. Mivel az újdonsült, elsősorban nagyvárosi kirándulók nem ismerik a nemzeti parkokat vagy rezervátumokat, sokan kerülnek veszélybe a vadonban.

Amerika nyugati részén a karanténkirándulások, illetve az ilyenkor bekövetkező balesetek után hirtelen ugrásnak indult az önkéntes alapú kutató-, illetve mentőcsapatok működése. (Az Egyesült Államokban a legtöbb mentőcsapat önkéntesekből áll, míg a hozzánk közeli Svájcban például professzionális, teljes munkaidős csapatok segítik a rászorulókat.)

Hirdetés

Wyomingban azért is különösen veszélyes a túrázás, mert olyan változatos a terep, hogy egyes kirándulóhelyek csak hatalmas nehézségek árán közelíthetők meg. A Wind River-hegylánc nagy része például egynapos gyalogútra van a legközelebbi belépési ponttól, amelyhez a Bridger-Teton nemzeti erdőparkon keresztül lehet eljutni. Ha a hegység egy eldugott pontján valaki bajba kerül, hosszú órákat várhat a helikopteres segítségre (is). 

A social distancing értelmében persze nem meglepő, hogy az emberek minél távolabb igyekeznek kerülni a társaiktól, ám ez nem jelenti azt, hogy olyan kihalt és felfedezetlen terepre kellene merészkedniük, ahol számtalan veszélyforrás leselkedhet rájuk. Wyoming egyike azoknak az államoknak, ahol máig találni érintetlen, csöndes, nyugalmat sugárzó területeket. 

<img id="kep_szerkfoto_image_37461927" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/08/lassan-jarj-tovabb-ersz-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Négymillió beoltott után nyithatnak a mozik és a színházak

Négymillió beoltott után nyithatnak a mozik és a színházak

Négymillió ember beoltása esetén a kormány engedélyezni fogja a mozik, színházak, fürdők és kulturális intézmények …