2021. szeptember 19., vasárnapMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Mészáros Márta a Film Maraton vendége

Hirdetés

Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Mészáros Márta a Film Maraton vendége

Erről az archív filmeket felvonultató fesztiválról talán még kevesen hallottak, az benne a poén, hogy régi magyar és európai mozikat, nagy klasszikusokat lehet látni nagy mennyiségben, egy részüket minőségi feljavítás utáni, úgynevezett restaurált változatban. A nézők óriásvásznon láthatják Jancsó Miklós teljes körűen restaurált remekművét, a Szegénylegényeket, Jankovics Marcell grandiózus János vitézét, a ritkán látható közönségkedvencet, az Alessandro Barricco ihlette Az óceánjáró zongorista legendáját, valamint részük lehet Harmadik típusú találkozásokban is.

A gála az idén 120 éves magyar film legkorábbi időszakára megy vissza: levetítik az első Magyarországon készített, a Lumière-fivérek ittjártakor készült filmfelvételeket, az első magyar film, A táncz születéséről készített animációs dokumentumfilmet, és Korda Sándor 1918-ban készült kultikus némafilmjének, Az aranyembernek a digitálisan restaurált változatát.

A hat napig tartó Budapesti Klasszikus Film Maraton több fővárosi helyszínen, öt tematikus blokkban – Hommage, Fókuszban, Magyarok Hollywoodban, Magyar szem, Nyitott archívumok – mutatja be a a frissen restaurált klasszikusokat és filmritkaságokat.

Hirdetés

Az Hommage válogatása minden évben a nemrég elhunyt alkotók előtt tiszteleg. Idén Törőcsik Marira, Jankovics Marcellra, Tóth János kinematográfusra és Bertrand Tavernier francia filmrendezőre emlékeznek. 

Törőcsik Mari az egyetlen magyar színésznő, aki elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/08/26/torocsik-mari-jancso-miklos-es-meszaros-marta-a-vendegei-a-4.-budapesti-klasszikus-film-maratonnak./

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Galambos Lajos dalban mondja el reményeit az Indexen

Galambos Lajos dalban mondja el reményeit az Indexen

A Sunday Brunch vendége Galambos Lajos dalban mondta el érzéseit és reményeit. Tekintse meg az …