2023. június 8., csütörtökMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.08. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Többször is megpróbálta lefizetni a nácikat a leghíresebb „zsidóbújtató”

Hirdetés

Többször is megpróbálta lefizetni a nácikat a leghíresebb „zsidóbújtató”

Ki ne hallott volna Anne Frank naplójáról? A fiatal zsidó lány és családja története milliókat érintett meg, a naplóból készült könyv a holokauszt legtöbbet emlegetett – és feldolgozott – mementója.

Kevesen tudják azonban, hogy kik is voltak azok, akik több mint két évig bújtatták ezt a családot, illetve néhány barátjukat.

Hirdetés

A megtörtént események által inspirált, a National Geographic gyártásában készült Anne Frank bújtatója című minisorozat 2023. május 2-án érkezik a Disney+-ra. A sorozat rendezője Susanna Fogel, írói Tony Phelan, Joan Rater, William Harper és Ben Esler.

ASmallLight Bk2 Ep105 Sc517 Day10 0053 R

Fotó: Dusan Martincek / National Geographic for Disney

A sztori Miep Gies szemszögéből mutatja be a történéseket.

A bécsi származású, Amszterdamba emigrált nő kulcsszerepet játszott több család elrejtésében, és ő találta meg Anne Frank naplóját is.

Friss levegő

Anne Frank naplójáról már annyi bőrt lehúztak, hogy nem győzünk lépést tartani a megjelenő dokumentum- vagy játékfilmekkel, regényekkel, ismeretterjesztő könyvekkel. Rengeteg módon feldolgozták már a történetet, ám az Anne Frank bújtatója eltávolodik a napló szerzőjétől, és egy másik fiatal nőre helyezi a hangsúlyt: Miep Gies kap főszerepet, akinek a fejlődéstörténetéből egy fiktív elemekkel tarkított, mégis az eredeti eseményeken alapuló sorozat készült. 

Miep Gies, Otto Frank titkárnőjének és családi barátjának neve nem tűnt el ugyan a süllyesztőben, de jóval kevesebb figyelmet kapott, mint Frankék – annak ellenére, hogy a Hermine Santrouschitz néven született nő nélkül semmit nem tudnánk Anne Frankról, és arról a további hét emberről, akik két évig a családfő, Otto Frank irodájának hátsó részében, egy titkos búvóhellyé alakított lakórészben rejtőztek el az Amszterdamban állomásozó nácik elől. 

A fiatal nő és férje, Jan Gies, valamint Otto Frank néhány alkalmazottja az egész életüket arra tették fel, hogy biztonságban tartsák a bujkálókat, vagyis a Frank családot (Otto, Edith, Margot és Anne), a Van Pels családot (Hermann, Auguste és Peter), valamint Fritz Pfeffert. 

A sorozat szerencsére nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2023/04/29/anne-frank-bujtatoja-miep-gies-holokauszt-nacik-film/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiborítóan vicces ez az új nyomozós sorozat

Kiborítóan vicces ez az új nyomozós sorozat

A Deadloch című új ausztrál sorozat nem sokáig cicózik a nézőjével, rögtön a nyitójelenetében lerántja …