2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Többet érdemelsz egy ágynál és egy vajas kenyérnél

Hirdetés

Többet érdemelsz egy ágynál és egy vajas kenyérnél

Csak erős idegzetűeknek ajánlható a nálunk még nem túl ismert Burhan Quarbani afgán származású fiatal negyvenes német filmrendező legfrissebb mozija, a Berlin, Alexanderplatz, és még ők se jönnek ki se erősebben, se bátrabban, se cinikusabban, se megkönnyebbülten belőle.

Aki esetleg látta a Katona József Színház egész társulatát felvonultató adaptációját Alfred Döblin regényéből, hát annak ehhez képest könnyű nyári kánikulaélményben volt része, illetve nyilván sokan ismerik a Fassbinder-féle, a regényből készült tizenöt részes sorozatot is, mindazonáltal semmiféle felkészülés vagy előzetes tudás nem elég a befogadás viszontagságaihoz, a mű keménységéhez: a mostani alkotás 

a durvábbnál is durvább mind megvalósításában, mind üzenetében, mind végkicsengésében.

Hirdetés

06 BetaCinema Berlin Alexanderplatz copyright Frederic Batier So

Fotó: Sommerhaus Filmproduktion

Menekültfilmből, kortárs nyomorúságfilmből, alvilágfilmből sok van már – előbbiből a franciák lírát se nélkülöző alkotásaikkal különösen kiemelkednek – a Berlin, Alexanderplatz ez mind együtt, de ezentúl még a gyűlölet filmje is: a gyűlölet erejének, az önmegtévesztésnek, és valamilyen módon a halálhoz való vonzódásnak is a filmje. Franz, vagyis Francis, az afrikai menekült főhős (Welket Bunguê) persze nem valami pszichés betegségből vagy hajlamból vonzódik a halálhoz, hanem azért, mert Európába érkezésekor rajta kívül mindenki elpusztult, odaveszett a tengerben. Látta meghalni társait, vívódásukat, vízbe fulladásukat, majd elsüllyedésüket, mígnem ő valami csoda folytán meg tudott menekülni.

Ezzel a képpel nyit a film. De mivel Francis közelről látta a halált, retinájába, agykérgeibe, bőre alá vésődött, ezért élete minden fontos pillanatában a vízzel való küzdelem, a tengeri haláltusa jön elő intenzív képekben. Amikor boldog, amikor boldogtalan, szeretkezés vagy kiemelt, nagy pillanatok közben. Közben nyilván mindig szinte magától, automatikusan feltevődik a kérdés benne: miért én, miért pont én maradtam életben, ezzel nekem valamit kezdenem kell. És Francis azt akarja kezdeni az életben maradással, hogy akkor ő mostantól fogva jó ember lesz.

EGY BAJ VAN CSAK, EBBEN A TÁRSADALOMBAN NEM LEHET JÓ EMBERNEK LENNI. NEM AB OVO VAGY PER DEFINITIONEM, DE MENEKÜLTKÉNT NEM.

Itt ugyanis farkastörvények uralkodnak, a munka világában, a munkaerőpiacon mind bőrszíned, mind afrikai mivoltod, mind kisemmizettséged okán mindig a ranglétra legalját foglalod el, feketén dolgozol, be nem jelentek, biztosításod nincs, ezért büntetlenül még a mentőt se hívhatják ki hozzád, és te is pórul jársz, ha szerencsétlen társaddal szemben így cselekszel. Egész biznisz, társadalmi rétegek, láncolatok és iparágak épülnek a menekült és nyomorult emberekre, ha nem te veszel részt benne, majd részt vesz a következő. (Ez persze nem mindegy.)

44  DSF6371

Fotó: Sommerhaus Filmproduktion

Franz ugyan, aki németországi sajátos integrációja során hosszas munkával, leginkább önmaga legyőzésével és megsemmisítésével „németté válik”, lakással, német autóval, munkával, előbb-utóbb útlevéllel, német nővel bíró állampolgárrá, bármennyire hirdeti a film második részéből a frissen érkezett menekülteknek a munkásszállón, hogy Ich bin Deutschland, ezt maga se hiszi el egy pillanatra sem.

A menekültszállás vagy munkásszállás jelképezi az önmagába visszaforduló sorsot Francis életében, őt is itt próbálták drogdílernek becserkészni, s bár egyáltalán nem akart az lenni, a film végére maga lesz a frissítést toborzó drogdíler. Közben pedig annyi más is, betörő, strici, de ne szaladjunk ennyire előre.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2021/06/26/tobbet-erdemelsz-egy-agynal-es-egy-vajas-kenyernel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váradi Józseffel kóstoljuk a díjnyertes borait

Váradi Józseffel kóstoljuk a díjnyertes borait

A Juliet Victor Winery egy Platinum- és két Gold-elismeréssel tért haza a Decanter World Wine Award …