2023. december 10., vasárnapMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Tiltakoznak az írók: az adófizetők pénzét politikai alapon osztja el az NKA

Hirdetés

Tiltakoznak az írók: az adófizetők pénzét politikai alapon osztja el az NKA

  • Háy János szerint ha egy köztestület nem szakszerűen, szakmai alapokon osztja el a rábízott közvagyont, akkor alkalmatlan a feladata ellátására.
  • Petőcz András úgy véli, a támogatás elmaradása szomorú és felháborító.
  • Márton László egy Esterházy Péter-idézettel válaszolt.

Nagy port kavart a hír, hogy a Szépírók Társasága nem kap támogatást 2024-től a Nemzeti Kulturális Alaptól. A döntést indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül közölték a szervezettel. 

Nincs olyan idióta magyar író és irodalmár, aki…

Háy János szerint ha egy köztestület nem szakszerűen, szakmai alapokon osztja el a rábízott közvagyont, akkor alkalmatlan a feladata ellátására.

Az NKA számtalan döntése felháborodást keltett immáron a konzervatív értékeket vallók körében is. Ez is közéjük tartozik. Nincs olyan idióta magyar író és irodalmár, aki azt gondolná, hogy jó egy hasznosan és felelősen működő szervezetet ellehetetleníteni.

A Szépírók Társaságának állami, vagyis adófizetői támogatása alapvető kérdés, mondja Petőcz András. Szerinte az irodalom, a művészeti élet sokszínűségét biztosítani kell, különösen egy olyan kis országban, mint Magyarország, egy olyan elszigetelt, rokontalan nyelv esetében, mint a magyar.

Hirdetés

Petőcz András megfogalmazása szerint „a Szépírók Társasága az egyik legtekintélyesebb szervezet, amelyben Nobel-díj-jelöltek (Nádas Péter, Krasznahorkai László), valamint Kossuth- és Babérkoszorú díjasok (például: Parti Nagy Lajos, Spiró György, Závada Pál) sora tag. Ezeknek a meghatározó jelentőségű íróknak ad hátteret, megnyilvánulási lehetőséget a társaság.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/10/31/szepirok-tarsasaga-nemzeti-kulturalis-alap-kulturalis-finanszirozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista …