2021. január 18., hétfőMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Tetszene önnek egy vérbeli retró szilveszter?

Hirdetés

Tetszene önnek egy vérbeli retró szilveszter?

Különleges kategóriát jelöl a retró szilveszter mint műfaji egyveleg. Aki megélte, annak azért, aki nem ismerte, annak azért lehet szerethető ez a korszak a maga esetlen bájával, sokszor megmosolyogtató naiv amatörizmusával, gyermeki önfeledtségével.

Évtizedekkel ezelőtt egyértelműen az év egyik kiemelt eseménye volt a szilveszteri tv-műsor. Mivel egyetlen csatornát nézhetett csak az egész ország, pontosabban másfelet, a 2-es műsor inkább afféle kísérleti pótlék csatorna volt akkoriban még. Generációk közös élménye, össznépi beszédtéma volt a december 31-i műsor: jobb volt-e, mint az előző évben?

A Magyar Televízió 1977. december 31-i műsora erősen indít:

Hirdetés

9 órától tv-tornára buzdítja a lakosságot Müller Kati és Bérczi István testnevelőtanár-páros (Idősebbek is elkezdhetik), ki tudja, milyen sikerrel. Majd az Egri Csillagok magyar hősei verték vissza a törököt a sokáig legnagyobb magyar költségvetésű filmben. Ez idő tájt még nem voltak tematikus csatornák. Így meg sem rebbent a szem, amikor az utolsó ágyúdörgés után, de még ebéd előtt, Egri János jelent meg a szobában, és Játék a Betűkkelt (magyar tv-scrabble-műsor) játszott velünk.

Ezt követően az Idesüss! gyerekprogram-ajánlója vezetett át finoman a Négy muskétás című üldözős-kardozós Dumas-filmbe. 

Ahogy telnek az órák, úgy lesz egyre vidámabb a hangulat. A mókás „rendhagyó” időjárás-jelentésben már el is mosolyodtak a meteorológusok, Kudlik Júlia önfeledten bandzsított, ha kellett, hogy aztán Árkus József már politikán is viccelődni merészeljen a Szuperbola című műsorában.

Ez nem volt más, mint a népszerű Parabola című műsor szilveszteri különkiadása. Az eredetileg külpolitikai műsor fokozatosan humoros belpolitikai műsorrá alakult át. A szatirikus kommentárok alatt időnként meztelen nők is felbukkantak, ami tovább fokozta a sikert. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/12/31/retro_szilveszter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csak egy tánc volt 120 éve az első magyar mozgófilm

Csak egy tánc volt 120 éve az első magyar mozgófilm

Magyarországon 1957-ben alapították meg a Filmarchívumot, ezért a korábban készült alkotások közül sok hiányzik a …