2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Tényleg létezett az a római császár, akit kitaláltnak hittünk

Hirdetés

Tényleg létezett az a római császár, akit kitaláltnak hittünk

A Sponsianus nevét és képmását viselő érmét néhány másikkal együtt több mint háromszáz éve fedezték fel a mai Erdélyben, amelynek a nyugati és déli része az időszámításunk szerinti II. és III. században a Dacia nevű római tartományhoz tartozott. Miután hamisítványnak vélték, az érmét egy múzeum szekrényébe zárták.

A tudósok most azt mondják, az érmén mikroszkóp segítségével felfedezhető karcolások azt bizonyítják, hogy kétezer évvel ezelőtt forgalomban volt.

A kutatást vezető Paul Pearson professzor, a londoni University College tanára azt mondta a BBC-nek, hogy valósággal megdöbbentette a felfedezés.  „Valójában egy császárt találtunk. A szakértők eddig kitalált személynek hitték és kiírták a történelemből. Úgy véljük azonban, hogy valós személy volt, és szerepet játszott a történelemben” – mondta a történész.

Hirdetés

Silány újkori hamisítványnak tartották az aranyérmét

Az érme, amely körül a kutatás folyt, egy kisebb kincslelet része volt, amelyet 1713-ban fedeztek fel. A 19. század közepéig eredeti római érmének hitték, majd az egyszerű kialakítása miatt feltételezték, hogy korabeli hamisítók műve.

A végső csapást Sponsianus pénzére Henry Cohen, a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) vezető érmeszakértője mérte, aki szerint ezek a római érmék nemcsak újkori hamisítványok, de szegényesen kidolgozottak és „nevetségesen megtervezettek”. Más szakértők is egyetértettek ezzel, és Sponsianus mindmáig kikerült a szakirodalomból.

Az érmét a Glasgow-i Egyetem gondozásában működő Hunterian Múzeumban őrizték az eredeti kincsből […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/24/roma-csaszar-sponsianus-erdely-aranyerem-regeszet-tortenelem-romania-nagy-britannia-kutatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megoldás pánik ellen, ha az ünnepekre hívatlan vendégek érkeznének

Megoldás pánik ellen, ha az ünnepekre hívatlan vendégek érkeznének

Mindenki szeret karácsonykor összegyűlni a családdal, jót dumálni, bulizni, röhögni, enni, inni, hupákolni, kivéve azokat, akik …