2020. szeptember 21., hétfőMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Tényleg a transzneműekről szólt a Mátrix

Tényleg a transzneműekről szólt a Mátrix

Ez volt az eredeti cél. De a világ még nem állt készen rá

– így fogalmazott a Mátrix-filmek egyik rendezője, Lilly Wachowski nemrég azzal kapcsolatban, hogy miről is szóltak valójában ezek a filmek. Lilly Wachowskit arról a régóta terjengő rajongói teóriáról kérdezték, miszerint a Mátrix-filmek tulajdonképpen a nemváltásról és a transzneműségről szólnak.

A világ, legalábbis Lilly Wachowski szerint, ma már készen áll az igazság befogadására, ugyanis amiről az első film 1999-es megjelenésekor még nem beszélt, arról most, a negyedik rész forgatásának idején már nyilatkozik.

Azt mondta, hogy annak idején azért nem beszélhettek erről, mert az üzleti élet, a vállalati világ sem volt ehhez elég nyitott. Így, bár ezt nem mondta ki, valószínűleg a film finanszírozása került volna veszélybe, ha transznemű allegóriaként vezetik fel a stúdióknak. Ennek ellenére “a transznemű Mátrix” elmélet széles körben elterjedt, Lilly Wachowski elmondása szerint rendszeresen előfordult, hogy transznemű emberek megköszönték neki a filmeket.

Persze ha megnézzük az eredeti trilógiát készítő Wachowski testvérek sorsát, nem nehéz rájönnünk, hogy miért vált népszerűvé ez a teória hivatalos megerősítés nélkül is. A testvérek együtt írták és rendezték az első három Mátrix-filmet (Mátrix 1999, Mátrix – Újratöltve és Mátrix – Forradalmak 2003), ahogy egyébként eddig valamennyi filmjüket. Akkor még Larry és Andy néven dolgoztak férfiként, azóta mindketten nemet váltottak, most már nőként, Lana és Lilly Wachowski néven élnek. A Mátrix 4-et az idősebb testvér, Lana egyedül rendezi majd, Lilly állítólag azért nem tér vissza, mert a Showtime transzneműekről szóló dramedy sorozatán, a Work in Progressen dolgozik.

Hogy mennyire nem álltak készen erre az értelmezési keretre a filmet finanszírozó nagyvállalatok, arra Lilly Wachowski a film egyik karakterének sorsát hozta fel példának. Az első részben szereplő Switch (Belinda McClory színésznő alakításában) az író-rendező testvérek elképzelése szerint ugyanis olyan karakter lett volna, aki a valódi világban férfiként él, de a Mátrixban mindig női alakban jelenik meg. A filmet gyártó Warnernél azonban úgy vélték, hogy ezt a nézők nem értenék, így lett Switch-ből nő a valóságban és a Mátrixban is. Igaz, meglehetősen férfias nő.

Férfias nők, nőies férfiak

A Wachowski testvérek ugyanis mindezek ellenére számtalan transzgender utalást rejtettek el a filmekben. Kezdve a főszereplő, Neo alakjával, aki Thomas Anderson néven, egy nagyvállalat irodai munkatársaként éli örömtelen életét, és mindvégig érzi, hogy valami nem stimmel vele és valami nem stimmel a világban. De csak éjszakánként, Neo álnéven, hackerként a virtuális világban lehet valamelyest önmaga. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2020/08/30/transznemu_transzgender_matrix_film/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Jövőre Benyovszky Móric emlékév lesz

Jövőre Benyovszky Móric emlékév lesz

Benyovszky Móric-évet tartanak 2021-ben a felfedező, katona, író születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából …