2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Tatán gyűlt össze a társaság, ősi titokról ment a susmus

Hirdetés

Tatán gyűlt össze a társaság, ősi titokról ment a susmus

Tatán írók születnek, meg költők. Most, jelen időben. A tatai nyári kreatívírás-műhely, vagyis a Turczi Írótábor ugyanis ezekben a percekben is zajlik harminc lelkes résztvevővel, nem messze a híres Öreg-tó partjától. A programsorozatot Turczi István, József Attila-díjas író, költő álmodta meg néhány évvel ezelőtt. 

Az Index az írótábor második napján, 2024. július 5-én vett részt, amelynek vendégelőadója Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, író volt, akit amikor belépett a helyi Öreg-tó Hotel első emeleti nagytermébe, hatalmas tapssal üdvözöltek a jelenlévők.

Turczi István

Turczi István

Hirdetés

Fotó: Tövissi Bence / Index

Szétfolyik a kezünkben

Nádasdy nem sokat váratta közönségét, egy korty víz után belevágott előadásába, amely A költői megszólalás lehetőségei ma címet kapta. Alázattal, töredelmesen bevallotta, hogy ő valójában nyelvész és műfordító, az irodalom nem igazán szakmája. Nem úgy, mint Margócsy Istvánnak vagy Szilágyi Zsófiának. Ettől függetlenül persze vannak elképzelései az irodalomról, de akkor érzi jól magát, ha szöveg van előtte. Ez adja meg az alapot ahhoz, hogy beszélhessen. 

Az irodalmi közeg az elmúlt száz évben mintha azon dolgozott volna, hogy csökkentse a különbséget a vers és a próza között, vagy nem is a próza, inkább a sima megszólalás között

– vélekedett a költő, aki szerint az öltözködés hasonlóképp egyszerűsödött. „Hova öltözik ki igazán az ember?” – tette fel a kérdést, amit gyorsan megválaszolt. Például amikor operabálba megyünk, nagyestélyiben vagy frakkban, bár már ezek is szinte játékos alkalmak, vélekedett. „Kosztümnek érzi az ember. A régi, formális versek is olyanok, mintha kosztümöt venne fel az ember.”15

Galéria: Tatai írótábor 2024Fotó: Tövissi Bence / Index

Ám megszületett a szabadvers, amely nehéz dolog. Trükkös, hogy mitől vers a szabadvers. Egybemondjuk és -írjuk, miközben fennáll a veszély, hogy szétfolyik a kezünkben, mert nem tartja semmi.

Képzeljük csak el, „ha egy elegáns társaságban vagyunk, amelyben mindenki jól öltözött, ott az is elhalványul, akinek ronda a pofája”.

Nádasdy a példát a tananyagra átfordítva is szemléltette. Úgy véli, a tartalom mélysége, eredetisége, szépsége csökkenhet, ha formálisan egy régimódi, szabályos verset írunk. Szerinte ez nem baj, mert annak is megvan a szépsége, „de ha szabadversről van szó, akkor kössék fel a gatyájukat” – figyelmeztetett a költő, akinek legújabb, Billeg a csónak című verseskötete nemrégiben a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

Olyan, mint egy baklava

Nádasdy nem egyedül érkezett, Dsida Jenő, Petri György, Juhász Ferenc és Illyés Gyula is vele jött, legalábbis egy-egy vers tőlük. Az alkotások a XX. században születtek, és szerinte kevésbé ismertek. Az összegyűltek elsőként Dsida Jenő A sötétség versét elemezték.

A nyelvész szerint ez egy klasszikusan megcsinált vers, picit túlságosan is. „Olyan, mint egy baklava.” Majd belevágtak a verselemzésbe: hány strófa van, hány felvonással, mennyi az, ami összecseng, van-e ritmusa, lehet-e skandálni. A fiatal írók pedig ügyesen vették az akadályt, s bár egymás szavába nem vágtak, de valamennyien jó választ adtak. A tanár úr pedig elismerően bólogatott. Felkészült társaság, ahogyan mi is gondoltuk. Nádasdy pedig így folytatta:

A szabadvers olyan, mint a püspökkenyér, amelyben mazsola és gyümölcsök vannak. Ügyelni kell, hogy minden szeletébe jusson, minden sor adjon valamit, minden sorban legyen valami. Lehet nyelvi bukfenc, tartalmi érdekesség vagy meglepő ismétlés.

Eztán Petri György 65 karácsonya című alkotását kezdték kivesézni, amely arról szól, hogy az akkor 22 éves költő miként élte meg Sára halálát, aki öngyilkos lett.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/07/07/tatai-iro-tabor-turczi-istvan-nadasdy-adam-kolteszet-proza-irodalom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

James Caan szerint Will Ferrell nem volt vicces a Mi a manó? forgatásán

Will Ferrell a főszereplő, Kópé bőrébe bújt a filmben, az alakítás azonban nem nyerte el a …