2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Tartalmas, de nem túl izgalmas az új Petőfi-kiállítás

Hirdetés

Tartalmas, de nem túl izgalmas az új Petőfi-kiállítás

A Károlyi-palota felújított tereiben megrendezett kiállítás az életrajz helyett a költő szövegeire fókuszál, a verssorokra épít, vagyis kilép a hagyományos Petőfi-értelmezésekből, a beharangozót idézve „a jól körülírható, az életmű ma is könnyen értelmezhető problémakörein keresztül vezeti végig a látogatót”. 

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója január 13-án, a kiállítás sajtótájékoztatóján elmondta, bruttó 150 millió forint keretösszegből állították össze a tárlatot, a teljes fejlesztés, vagyis a közönség- és kiállítóterek, valamint a Károlyi-kert felújítása pedig 2 milliárd forintba került. Ehhez a Magyar Kormány – a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül – 1,8 milliárddal járult hozzá, a hiányzó összeget az intézményi költségvetésből pótolták. 

Kalla Zsuzsa, a PIM gyűjteményi főigazgató-helyettese hangsúlyozta,

Hirdetés

a kiállítással nem kultuszrombolásra, hanem újjáépítésre törekedtek: a tárlat a jelenből feltett kérdésekre válaszol Petőfi életművén keresztül.

A múzeum történetében először láthatók egy állandó kiállítás keretén belül a költő eredeti kéziratai – az érzékeny műtárgyakat legfeljebb három hónapig lehet kiállítani, így megfelelő környezeti viszonyok, valamint a kéziratok folyamatos cseréje szükséges majd. 


dr. Kalla Zsuzsa


17

dr. Kalla ZsuzsaGaléria: Tartalmas, de nem túl izgalmas az új Petőfi-kiállítás(Fotó: Németh Kata / Index)

Mindannyiunk ismeretlen ismerőse 

A Petőfi-kultusz már a költő életében elindult: kortárs irodalomban soha senki ilyen mélységben és lendülettel nem mozgatta meg az irodalmi élet állóvizét – emelte ki Vaderna Gábor, a kiállítás irodalomtörténész-kurátora, hozzátéve, hogy Petőfi eltűnése után nemhogy alábbhagyott volna a kultusza, de a magyar nemzeti kultúra egyik legfontosabb elemévé vált. 

A kiállítás körbejárása és befogadása napokat vehetne igénybe, hiszen a több tucatnyi irat, műtárgy, azok ismertetői, a versek, az idézetek és képek mennyisége először sokkolja a befogadót. Ezt persze a kurátorok is hangsúlyozták, a kiállítást többször is érdemes meglátogatni, hogy az ember teljes mélységében megértse, átélje és magáévá tegye azt a tudásanyagot, amihez a tárlaton juthat. 

Kérdés, hogy van-e annyira izgalmas az egyébként nem különösebben látványos kiállítás, hogy az illető ezt megtegye… 

Vitathatatlan, hogy jelentős értéket képvisel ez a tárlat, ugyanakkor első ránézésre nem sokban tér el egy hagyományos művészeti-történeti kiállítástól: régi műtárgyakat mutat be, de modern látványvilágú, virtuális elemekkel tarkított, a közönséget aktívan bevonó tárlatról aligha beszélhetünk, ezekből az elemekből jóval kevesebb látható, mint a beharangozó után várnánk. 

A tárlat az alábbi témák köré csoportosul:

Kötelék: A nyilvánosság előtt botrányhősként aposztrofált Petőfi szoros kapcsolatokat ápolt, ami az ebben a teremben kiállított relikviákból is kiderült. A költő Bem József mellképét osztogatta lelkesítésképp a tábornok csapatai között, de emellett Vörösmarty Mihály sakk-készletét is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/14/tartalmas-de-nem-tul-izgalmas-az-uj-petofi-kiallitas-pim-irodalmi-muzeum-tarlat-demeter-szilard/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A járvány miatt akarták megölni a tinilányokat

A járvány miatt akarták megölni a tinilányokat

Nem kellett sokat várnunk, hogy egyre több film a pandémia időszakába helyezze el történetét. Az …