2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Taroltak a nők a Friss Hús Fesztiválon

Taroltak a nők a Friss Hús Fesztiválon

Új helyszínen, telt házas vetítésekkel, hamisítatlan fesztiválhangulatban zajlott a XI. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, amelynek nyerteseit szerda délután jelentették be a Puskin moziban. 

A legjobb magyar élő szereplős rövidfilmnek járó elismerést, továbbá a 300 ezer forintos pénzdíjat az Affrikáta című film kapta. A zsűri így indokolta döntését:

Gyimesi Anna alkotása meglepett minket, a sztereotípiák felforgatásával és azzal, hogy összetett portrét mutatott be egy nőről, aki lányai árnyékából kiemelkedve magára irányítja a figyelmet, amiben már jó ideje nem volt része.

A legjobb magyar animációs film díját a májusban Cannes-ban nemzetközi sikert elért 27 című film nyerte el. A díj értéke szintén 300 ezer forint. „Buda Flóra Anna alkotása káprázatos vizuális stílusával és filmes történetmesélésével olyan kortárs műalkotás, amely kézen fogja a nézőt, és úgy kutatja a fiatalabb generáció fantáziáit és határait” – fogalmazott a zsűri. 

A legjobb színészi alakítás díját két színésznőnek ítélte oda a zsűri:

  • az Affrikáta című film főszereplője. Kováts Adél, illetve
  • a Nikó főszereplője, Székely Rozi.

A legígéretesebb 30 év alatti rendező díját Korom Anna érdemelte ki a Nikó című filmért, amely a zsűri indoklása szerint „abszurd helyzeteken keresztül követi a szabadságra vágyó, új kezdeteket kereső karaktert”.

Kiváló magyarok a fesztiválon

A magyar versenyprogramban két különdíjat is kiosztottak. Bögi Mátécímű alkotásának, amelynek „hangulatos történetmesélése csábította el a zsűrit, és idillinek tűnő környezetben teremtett egyre növekvő feszültséget”.

Szintén különdíjat nyert Hegyi Olivér című animációs rövidfilmje. A zsűri nem mehetett el a rendező szárnyaló, új hangja mellett, ahol a minimalizmus pszichedelikus vízióval súrolja a kissé apatikus főszereplő vállát.  

A magyar zsűri tagja Lisa Ogdie, a Sundance Filmfesztivál rövidfilmes vezetője, Julie Marnay, a European Short Pitch programigazgatója és Kuba Czekaj lengyel filmrendező volt. 

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját a Sárkánykor című film alkotója, Farkas Marcell kapta. Az indoklás szerint a rendező bátran és egyedi módon nyúl a történethez, nem fél új utakat keresni a műfajok szuverén keverésével. Erős atmoszférát teremt a képeivel, akár jól ismert helyszíneken is, miközben határozottan kerüli a közhelyeket és kliséket. Végig titokzatosságba burkolja a történetet, és fenntartja a néző kíváncsiságát. Érzékenyen vezeti a színészeit, akik között komplex és intim viszonyt teremt. A nyeremény a Berger Studios felajánlásából VFX/főcímkészítési lehetőség 1 millió forint értékben.

Idén először a szakmai zsűri mellett diákok is aktív részesei, döntéshozói lehettek a magyar versenyfilmek elbírálásának. A Diákzsűri elismerését első alkalommal Nagy Ádám vihette haza a Valóság filter című filmjéért. 

<img id="kep_szerkfoto_image_49307808" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/06/07/taroltak-a-nok-friss-hus-fesztivalon-27-buda-anna-flora-kisfilm-rovidfilm-budapest-niko-affrikata-puskin-cannes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

Nicholas Binge mélységesen szeret minden furcsaságot, bármit, ami feszegeti a határokat, és bármit, amitől elsírja …