2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Hirdetés

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Áll a kislány a nappaliban, énekel, az anyja közben unottan cigarettázik. Alig bírja kivárni, hogy a lánya befejezze az éneklést, azonnal tesz valami lekicsinylő megjegyzést a hangjára, rápirít, hogy húzza ki magát, majd kér tőle egy hamutartót és italt a poharába.

Ma már szerencsére hozzáférhető az a tudás, amivel felvértezve az eszünkkel is értelmezni tudjuk azokat a lelki folyamatokat, amelyeket egy ilyen színdarab, mint Tracy Letts új műve, a Mary Page Marlowe olyan érzékletesen elénk tár. De ez sem fontos, hiszen az előadást nézve a zsigereinkig hat, hogy valami nem stimmel, ösztönösen előjönnek belőlünk az érzések, hogy ez így nem oké.

Nincs rendben, hogy egy kiskamasz lány élete arról szóljon, hogy az anyja szükségleteit kielégítse, akár a hamutartóval, akár egy pohár itallal, akár azzal, hogy szépen énekel, és ezzel dicsőséget hoz a családnak, vagy azzal, hogy kihúzza magát, s így nem szólják meg a szomszédok.11

Galéria: Mary Page MarloweFotó: Papajcsik Péter / Index

Az eszköztelen anya

Nem időrendi sorrendben látjuk a Centrál Színházban bemutatott darabban a főszereplő életének epizódjait, de lassan összeáll a kép, hogy mi miért is történt vele, sőt felvillan az is, hogy az ő anyjának hogyan indult az anyaság, miért lett ilyen türelmetlen és elvárásokat támasztó a lányával szemben. Látjuk a durva modorú apát, aki a felesége kérése ellenére összejöveteleket és ivászatokat rendez a lakásban, és látjuk az eszköztelen anyát, aki minderre csak úgy tud reagálni, hogy elrohan otthonról.

Mary Page a kollégiumi szobában még szépreményű fiatal lányként indul neki az életnek, és szeretné, ha a szobatársnője csupa jót jósolna neki a kártyából, de már ekkor eldőlt a sorsa – ahogy a másik szobatárs mondja: a lapok már ki lettek terítve. Csak később tudjuk meg, amikor már a pszichológusnál ül, hogy ebben az időben átesett egy abortuszon.

A fiatal lányból aztán fiatal anya lesz, aki ugyan ágyba bújik a főnökével, de valójában ő maga sem tudja, mit keres a hotelszobában, és négyre egyébként is a gyerekekért kell rohannia az oviba. Látjuk kiborulni a pszichológusnál, a gyerekeket is sajnálva végignézzük, amikor elmondja nekik, hogy különköltözik az apjuktól, és azt is, ahogy a második férje ordibál vele a baleset után, amit Mary Page okozott ittasan.

Megszakítani a láncot

Mert neki, a férjnek csak az a fontos, hogy mit fog majd mondani az ügyfeleinek, akik érdeklődnek utána, mert azt mégsem mondhatja, hogy a felesége börtönben van. A törődésbe csomagolt bántás, amikor azt vágja a fejéhez, hogy ő már korábban is mondta, hogy kérjen segítséget, de mindezt szemernyi megértés vagy szeretet nélkül. És pontosan olyan elvárásokkal, amilyenekkel korábban az anyja fordult felé, aki nem azt nézte, hogy mi van a kislányban, hanem hogy mit mutatnak a külvilág felé.

Egyébként pedig miért nem kért segítséget ahhoz is, hogy elkerülje a börtönt, szegezi neki a kérdést, de Mary Page akkorra már eldöntötte, hogy leüli a büntetést, hogy törleszt, mert talán rájött, hogy így tudja megszakítani azt a láncolatot, ami idáig vezetett.

És szerencsére látjuk azt is, amint a már […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/25/central-szinhaz-mary-page-marlow-bemutato-kritika-basti-juli-scherer-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világ egyik legnagyobb koponyagyűjteményének titkai

A világ egyik legnagyobb koponyagyűjteményének titkai

A párizsi Museum of Mankind, Az Emberiség Múzeuma különleges építészeti csoda a város prominens helyén, …