2020. július 15., szerdaMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szombat este: Mahler, Bach, Schnittke, Weinberg

Szombat este: Mahler, Bach, Schnittke, Weinberg

Május 30-én, este fél nyolckor megint zenekari koncertet közvetítünk az Indexen. Élő koncertközvetítés sajnos egyelőre szóba se jön, de panaszra így se lehet ok, több dolog miatt sem.

A közvetítést ebben a cikkben, a fenti lejátszón keresztül és az Index címlapján is nézhetik majd, de feliratkozhatnak rá a Facebook-oldalunkon is, a következő linken:

A Concerto Budapest és a Kremerata Baltica tavaly december 4-i koncertje minden volt, csak szokványos nem: Keller András karmester és Gidon Kremer hegedűművész a zenekaraikat is egyesítették, hogy egy nagyon merész műsorral rukkoljanak elő. Az előadás és az arról készült koncertfilm súlyát jól jelzi, hogy a Mezzo TV is leadja (ma, pénteken, 20.30-kor). Az Indexen és az Index Facebook-csatornáján szombat este megy majd le, utóbbin a szokásos élő kommentárokkal kísérjük.

Elsőként Mahler 1902-es V. szimfóniájának negyedik, Adagietto tételét hallhatják. Mahler grandiózus szimfóniáiban a kiterjedt vonóskar mellett sok fúvós- és ütőshangszer is megszólal. A gyönyörű Adagiettóban viszont, ami talán Mahler leghíresebb zenéje, éles kontrasztként csak a vonósok és egy hárfa zenél. A minden bizonnyal Alma Mahlernek (a komponista feleségének) írt szerelmi dalként született, nosztalgikus Adagiettót a koncerttermeken kívül Vischonti Halál Velencében című ’71-es filmje tette ismertté, amelyben – a novellától eltérően – egy Mahlerre emlékeztető, a közelgő elmúlástól rettegő zeneszerző érez ellenállhatatlan vonzalmat egy, az aranykort, az ifjúkori ideálokat jelképező fiú iránt.

A hangulat ezután sem lesz vidámabb: Bach D-moll szóló hegedű-partitájának zárótétele következik, a Chaconne. Ha létezik a hegedűirodalomnak Szent Grálja, akkor valószínűleg ez a 300 éves, megdöbbentően intenzív és mély, mintegy negyedórás darab az. Ám nem az eredeti kompozíciót, hanem Feruccio Busoni zongoratiratának Gidon Kremer-féle zenekari változatát hallhatjuk.

A koncert első fele Alfred Schnittke 3. Hegedűversenyével záródik. Gidon Kremer a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, aki itt a teljes erejében mutatja meg, milyen szenvedélyes tud lenni egy hosszú, furcsa harmóniákkal teli hegedűszóló, amibe a kamarazenekar csak elvétve kapcsolódik bele. A ritkán játszott, különös művet a Frankfurtban született, élete nagy részét a Szovjetunióban töltő Schnittke 1978-ban írta.

A koncert második felében a részben épp Kremernek köszönhetően ismertté vált lengyel-orosz zeneszerző, […]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/05/29/koncertkozvetites_mupa_concerto_budapest_kremerata_baltica/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Nem nyithatnak ki a hongkongi mozik, a Disneyland is újra bezárt

Nem nyithatnak ki a hongkongi mozik, a Disneyland is újra bezárt

A kínai filmpiac eredetileg július végére nyitott volna teljesen újra, de Hongkongban ismét bezáratták a …