2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szőlősön ízbomba ketyeg a Kádár-kockába rejtett Kocsmában

Szőlősön ízbomba ketyeg a Kádár-kockába rejtett Kocsmában

Észak felől a Nagy-Gella, keletről a Száka és a Torma-hegy látványa… Mintha mindig ugyanazon a környéken, a Balaton-felvidék egyik legvarázslatosabb szőlősével megáldott dombjain kóvályognék. Meredek földúton kapaszkodom fel a hegyhátra, az egymásra kopírozódó hullámvonalak mélyedéseiben a távolban megcsillan a víz. Teljes szélességében érintetlen tájnak mutatja magát, talán csak a szabályos szőlőültetvények sötétebb foltjai utalnak gondos emberi kéz beavatkozására.

Visszaballagok a faluba. Lefelé menet a sűrű bokros, cserjék szegte úton a fák ágai között szarvasagancsot látok felvillanni. Eliramlik, mire a közelébe érnék. Aztán zöldellő mező mellett poroszkálok, mígnem – egy romos gépállomás kerítése után balra fordulva – már a köves úton megyek, és megérkezem az út menti kocsmába. Kocsma, mondják errefelé, nem is a helyi népek, hanem a fővárosból ideköltöző ideiglenes lakosok. Idestova ma már ők is helyieknek számítanak, megférnek az őslakosokkal.

Itt Kati néni főzött

A kocsma épülete, ha jól tudom, egykoron falusi ÁFÉSZ üzletként üzemelt Balatonszőlősön. Szerény Kádár-kocka stílusban épült, mint számos vidéki társa, némi átalakítás után lett Kati néni főztjéről elhíresült kifőzde. „Kocsma” névvel azért illették, mert az valami olyasmi, mint a tegezés.

Egy kifőzdét mégse lehet önözni, a kocsma mindenkié, be lehet ugrani egy fröccsre, lehet pultot támasztani.

Manapság, ha nem is változott a kocsmajelleg, így becézik továbbra is, de a konyhán már nem Kati néni főz. A Szőlősi Kocsma közel s távol az egyik legfelkapottabb falusi bisztró, őrzi a kezdeti kifőzdei egyszerűséget, de nem véletlen, hogy amióta profi séf viszi a konyhát, a stílusváltás miatt nőtt a vonzereje.

  • Legyen közérthető, legyen balatoni, de szűken helyi jellegű is.
  • Otthonos, személyes, járjon a törzsvendégek kedvébe, főzzön háziasan.

Úgy tűnik, a konyha nagyjából képes erre. Krasznai Norbert a válogatott és többnyire szezonális nyersanyagokból főzött karakteres ízkompozíciók nagymestere. Főztjét nem mellesleg fantáziadús zöldség használat jellemzi.9

Galéria: Szőlősi KocsmaFotó: Vajda Péter

A zeller szára, az a szép zöld, amit halványítónak is neveznek, népszerű a világ konyhai gyakorlatában. A szomszédos olasz konyha alapnyersanyaga az un sofrito, vagyis a hagyma, sárgarépa, zeller trikolór ragu, számos étel indító szentháromsága. A Bloody Maryben is ott van keverőpálca gyanánt. Nálunk nem annyira használatos, bár frissítő hatása, hűvös-zöldes íze, mondjuk, friss paradicsommal, csak ez a kettő már csodákra képes, olívaolaj, só, bors, esetleg néhány csepp citrom hozzáadásával máris önálló ételként funkcionál.

Hűvösen fanyarodó

A kocsmában, sose tudom megszokni, hogy nagy kezdőbetűvel írjam, szóval a Kocsmában a vastag libaterrine pácolt zellerszárral igazi falusi sláger. Teljes joggal, még úgy is, hogy az ízlésem szerint, ha már liba, lehetne jóval zsírosabb. Nem kell itt óvatoskodni: a liba, akkor liba, ha nem sovány. Viszont a zellerszára pácolva leginkább a jófajta kovászolt zöldségekhez hasonlatos, hozzá friss, foszlós kenyér. A liba bőséges bevezető fogás. Bor alá is való, abból meg van itt rendesen, szőlősi borok, helyi termés.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2023/09/18/szolosi-kocsma-balatonszolos-bisztro-turogomboc-liba-gasztronomia-pierre-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

Nicholas Binge mélységesen szeret minden furcsaságot, bármit, ami feszegeti a határokat, és bármit, amitől elsírja …