2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szinte nincs olyan jazzgitáros, aki ne nála kezdte volna a pályáját, ma lenne 75 éves

Hirdetés

Szinte nincs olyan jazzgitáros, aki ne nála kezdte volna a pályáját, ma lenne 75 éves

Magyarország talán legismertebb jazzgitárosa, a jazztanszak vezető gitártanára volt évtizedeken át. Szinte nincs ma olyan jazzgitáros, aki ne nála kezdte volna a pályáját. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott hazai jazzmuzsikus játéka megszámlálhatatlan hazai pop-, rock- és jazzlemezen hallható. 2018 óta nincs köztük. Babos Gyula még csak ma lenne hetvenöt éves.

A kezdet kétségkívül a főváros nyolcadik kerülete, annak is muzsikuscigány-miliője. Prímás édesapja nyomdokain haladva gyerekkorában kezdett hegedülni, később zongorázni tanult, tizennégy évesen mégis a gitárt választotta.

A hatvanas évek derekán a jazzgitározásnak nem volt ismert szakirodalma, így autodidakta módon tanulta, a fülére és a szívére hagyatkozva. Akkoriban ha a Mátyás tériek első vonalában váratlanul pótolni kellett egy kieső tagot, a második vonalból hívtak muzsikusokat. Így került Pege Aladár új zenekarába, melynek tagjaként tizenhét évesen megnyerte a Magyar Rádió jazzversenyét. Miközben persze ő is élte a cigányzenészek mindennapi egzisztenciális életét, belemerült a nyugat-európai vendéglátózásba, a svéd és nyugat-német éjszakai lokálokban játszott divatos tánczenét.

Hirdetés

Miután a hetvenes évek hajnalán hazatért, a Syrius bűvöletébe került. Rendszeresen részt vett az akkori örömzenélésekben. Az egyik ilyen alkalom után hívta el Doleviczényi Miklós a Kexbe, ahol 1970 nyarától szilveszterig játszott.

Majd jött az akkoriban kötelező kétéves katonai szolgálat.

Közben Szakcsi Lakatos Béla és Jávori Vilmos megalapította a Rákfogót, annak későbbi változatában már ő is benne volt. Amerre jártak, mindenhol zajos sikert arattak, Nyugat-Berlintől a varsói Jazz Jamboreeig. Meg persze az akkori első számú budapesti jazzklubban, a Petőfiben is rendszeresen felléptek. Aztán Ráduly Mihály, majd Orszáczky Jackie is külföldre távozott, a formáció így felbomlott. E roppant agilis és termékeny időszak után sajnos csak néhány rádiós koncertfelvétel maradt.

Rákfogó – Rákfogó ’73 (1973)

1975-ben küldött egy hanganyagot a bostoni a Berklee College of Musicra, ahová fel is vették, de a magyar hatóságok nem járultak hozzá a kinti tanulásához. Miként 2014-ben A magyar jazz története című könyvben mesélte:

Kaptam egy levelet itthonról, hogy azonnal menjek haza. Három napig hánykolódtam, hogy mitévő legyek. Aztán hazajöttem. A levélben ugyanis szerepelt egy mondat – a diktatúrák jól felépített kommunikációja –, hogy amennyiben nem engedelmeskedem, akkor engem (a távollétemben) és a családomat nem engedik utazni sehová. Ami azt jelentette volna, hogy az édesapám sem mehetett volna kenyeret keresni Nyugatra. Úgyhogy inkább hazajöttem. 

A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/popkult/2024/06/26/zene-babos-gyula-syrius-kex-rakfogo-szakcsi-lakatos-bela-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világhírű író élő adásban sétált ki a stúdióból

Hatalmas érdeklődés övezte Alessandro Baricco olasz sztáríró budapesti látogatását. A világhírű szerző súlyos betegsége miatt …