2021. december 4., szombatMa Barbara, Borbála napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.04. Barbara, Borbála Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szikora Róbert 19 éve Elvist vizionálta, Sztálint apánknak írta

Hirdetés

Szikora Róbert 19 éve Elvist vizionálta, Sztálint apánknak írta

A hetvenes évek körúti presszóiban nemcsak a Szputnyik műholdra emlékeztető kávégépek voltak a jövő műtárgyai, hanem az Amerikát idéző jukeboxok is. Ha „bedobtál egy kettest”, meghallhattad a Táncdalfesztivál ’81-es szériából a Láma együttes Ritmust! című kislemezét, vagy éppen Bódy Magditól a Sakkfigurákat.

Még véletlenül sem volt az Edda Álom / Minden sarkon kislemez, hogy a vándortáborozó gyerekek eldobják a naftalin szagú iskolai hátizsákjukat és a Bükkben faragott botjukat.

Kislemez borik2

Fotó: Poós Zoltán

Most viszont mindenki összeállíthatja képzeletbeli wurlitzerjén az eszményi presszós szettjét, ugyanis Moiras Records négy kislemezzel (Szikora Róbert, Beatrice, Futurama, Agnus Dei) is előrukkolt. Sejthető, hogy inkább a szenvedély hívta életre ezeket a csillogó fekete lemezeket, mintsem a piaci megfontolások, ugyanis közel annyiba kerül egy kislemez előállítása, mint az LP-jé, de csak fele annyiért árulhatják, ha azt szeretnék, hogy jó eséllyel meg is vegyék azokat.

Hirdetés

A Moiras előadói között nincs közös nevező, leginkább egy olyan képzeletbeli tracklistát állíthatunk össze belőlük, mint annak idején a Tánczenei koktél volt.

Először tárazzuk be képzeletbeli zenegépünkbe a Szikora Róbert Forr a dalom című 1956-os eseményeket rock & rollban elmesélő, 1992-es hamvába hullt projektjét. (A B-oldalon a Dzsú Boksz című, szintén „kócos” rock & roll számot hallhatjuk.) Kész csoda, hogy az 1956-os szervezetek nem balhéztak a kimondottan vagány Forr a dalom miatt. 1992 meglehetősen forró időszak volt, ekkor fütyülték ki például Göncz Árpád köztársasági elnököt a Parlament előtt.

Ja, hogy anno hivatalosan nem is jelent meg a lemez? Így más.

Azaz megjelent, de mégsem került kereskedelmi forgalomba, mert mire a kazettákat legyártották, a kiadó csődbe ment, így Szikorának nem is volt kedve az egészhez.

Nos, erről a kazettáról válogatta ki Kovács László, a Moiras főnöke a Forr a dalom című rockabilly zsánerű dalt, amelynek jampis lazasága még 1992-ben is radikális gesztusnak tűnhetett. Ha jó tíz évvel hamarabb megírja a szerző 1956-os forradalmat egy rock & roll utcabálnak vizionáló dalt, talán belekerülhetett volna a Megáll az időbe.

Ja, nem. Ez 1981 környékén nagyon durva lett volna, és biztos, hogy nem Pepita oroszlánt kapott volna érte Szikora – aki eléggé hasonlított akkor a filmbéli Pierre-re –, hanem valami mást.

Corvin közben készül egy utcabál

Indul, indul a cirkusz

Senki nem tud semmit, vagy dob szól, vagy Kalasnyikov

Tömegben elterjedt, talán Elvis van itt.

A Rákóczi tér után, már teljes a zűrzavar,

Közben szakadni kezd a zivatar.

Forradalom, Sztálin apánk szobra dől az Aréna úton,

Forradalom, ezer nagy álom, ezer kis ólom….

A dal korrekt atavisztikus rockabilly, amire mi, magyarok sosem voltunk igazán vevők, lásd például a Hungária 1985-ös Van, aki forrón szereti című kiváló rockabilly lemezét, ami akkorát bukott, hogy Fenyő hirtelen felindulásában megalapította a Modern Hungáriát, ami viszont […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2021/11/19/szikora-robert-beatrice-futurama-agnus-dei-stenk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vizsgálat indult a Vígszínházban, és Wunderlich József tényleg nem játszhat

Vizsgálat indult a Vígszínházban, és Wunderlich József tényleg nem játszhat

Már szerdán Szántó Balázs vette át Wunderlich József szerepét a Szerelmek városa című előadásban. Információink …