2024. szeptember 15., vasárnapMa Enikő napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2024.09.15. Enikő Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szigligeti balatoni étterem, a Michelin, de nem Pierre ajánlásával

Hirdetés

Szigligeti balatoni étterem, a Michelin, de nem Pierre ajánlásával

Tihany Óvárból nézve mesés képeslapként csillan a tó, rajta tucatnyi távolba vesző vitorla. Közelebbre igazítva a fókuszt katonás sorba rendezett szőlőtőkék, és egy rózsákból növesztett diadalkapu, majd attól jobbra egy ún. infinity medence, víztükre bizonyos perspektívából a messze látható balatoni víztükörrel optikailag összefolyik. Bármennyire vonzó is a látvány, egy idő után hátrálni kezdek, kijövök a medencéből, megszárítkozom, helyre rendeződnek a perspektívák, a balatoni látkép kiélesedik, felszáll a pára, a szél is felébred, peckesebben feszülnek a vitorlák. Itt az idő, hogy valami harapnivaló után nézzünk.

A neten keresgélek, mi az aktuálisan legvonzóbbnak tartott kulináris célpont. Ismerem a tihanyi kínálatot, van is célpont, történetesen egy új, a látókörömbe kerül, nevezetesen a SHO, amely fine csárda néven határozza meg magát. De most ebédről lenne szó, úgy döntök, hogy valami távolabbi, egzotikusabb célpontot választanék:

Villa Kabala, Szigliget.

Hirdetés

Nézem a honlapot, olvasom, hogy a helynek van filozófiája, megnyugszom. Keresem az étlapot: az nincs, pedig a filozófia mellé az sem ártana, aztán tovább szörfölve látom, van déli menü, háromfogásos, kábé 14 ezer, és van esti menü, hatfogásos, 29 ezer körül. Szeretném megtudni, mit tartalmaz ezért a pénzért.

IMG 0073

Fotó: Vajda Pierre / Index

Az időpontfoglalás misztériuma

Keresem, kutatom az oldalon, de erről egyetlen szó sem esik, arról viszont igen, hogy ez egy Michelin-ajánlott hely. Búslakodom kicsit: menjek, ne menjek. Tihanyból órányi autóút. Látom, hogy a Villa Kabala panzióként is működik, viszont az étterem csütörtök estétől üzemel. Augusztusban, a Balatonon, főszezonban. Nem akarom megérteni, abszurd, akkor is, ha van rá magyarázat, gondolom első indulatból.

Pénteken 12:17-kor felhívom a Kabalát, kérdem a hívásomra barátságosan válaszoló női hangtól, hogy 14:00-re kapnék-e asztalt két főre. Kis gondolkodás után azt válaszolja, hogy nincs akadálya. Kérdem, hogy kaphatnék-e tájékoztatást a déli menüről, mert az árát már tudom, de a tartalmával is szeretnék megismerkedni. A kedves női hang azt feleli, hogy sajnos nem tud tájékoztatást adni, mert a konyha még nem közölte vele. Nagyot nyelek, milyen ebéd lehet az, amiről még a konyha sem tudja negyedórával a nyitás előtt, hogy mi is az. Mondom: ezek szerint ez egy zsákbamacskaebéd, fejenként 14-ért, a Michelin ajánlásával. A nő nem jön zavarba, de én nem várom meg a válaszát, megszakítom a beszélgetést.

Közben olvasom a bőséges információt arról, hogy asztalfoglaláskor tanácsos beszámolni az esetleges allergiákról – stb. –, hogy a konyha felkészülhessen. Bár azt is közlik, hogy a vaj használattól nem tudnak eltekinteni, de van kéznél laktózérzékenységre használatos tabletta, kérésre adnak.

Telefonos segítség 

Érzem, hogy nem hívhatom őket vissza, mert a búcsúzás kissé indulatosra sikeredett, ezért a feleségemet kérem meg arra, hívja őket, próbálkozzon ő, hátha nagyobb szerencsével jár: 12:24-kor a feleségem hívja őket, ugyanaz a kedves női hang válaszol. Arra a kérdésre, hogy mit tartalmaz a menü, a hölgy azt feleli, hogy 12:30 után kapja meg a konyhától. Feleségem megemlíti ételérzékenységeit, majd egy ponton túl a beszélgetés túllép az egyszerű éttermi foglalási kísérleten, és inkább egy jól felkészült egészségügyi intézmény személyzetétől elvárható vallatássá válik. Annyiban maradnak, hogy 12:30-kor próbálja újra hívni, akkorra meglesz a menü is.

Meg a diagnózis is, dünnyögöm magam elé.

12:40-kor feleségem megismétli a hívást, de ekkor kiderül, hogy 14:00-re nem biztos, hogy helyet tudnak biztosítani két fő részére, mert a konyhának valójában 13:30-ig tudnia kell az összes rendelést. Aztán a női hang mégis megkegyelmez, rövid alkudozás után tudomásul veszi, hogy 13:30-ig nem érünk oda, majd közli a menüt:

  • leves egyféle: gazpacho, egy tésztaétel: tagliatelle gombával, sajttal, és kétféle, választható főétel: tokhal és magyar tarka.
  • […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2024/08/26/villa-kabala-szigliget-michelin-idopont-konyha-gasztronomia-pierre-kritika-pierre-kostolgat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

John Legend elmondta véleményét Taylor Swift politikai nézeteiről

John Legend számára sohasem volt veszélyes elárulnia, melyik oldalon áll. Politikai nézeti általában egyeztek a …