2021. augusztus 2., hétfőMa Boglárka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Boglárka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szexuális visszaélések ellen készülődnek az irodalomban

Hirdetés

Szexuális visszaélések ellen készülődnek az irodalomban

Noha a szexuális és hatalmi visszaélésekről egyre több szó esik idehaza is, néhány színházat leszámítva erre vonatkozó, főleg gyakorlatban is működő szabályozás még nemigen létezik a különböző művészeti közegekben. Ahol igen, ott is nagyon friss. Nem is igazán van ebben tapasztalat, a 2017-ben a Marton-üggyel elindult #metoo és az utána következő esetek (Kerényi Miklós Gábor, Gothár Péter, Eszenyi Enikő, az Operettszínház abúzusai) egyelőre csak széles körű társadalmi elutasítást, semmint konkrét cselekvési tervet vontak maguk után. A művészvilág még nem heverte ki a sokkot, nincsen nyoma sem bűnhődésnek, sem bocsánatkérésnek.

  • Kerényi Miklós Gábor rendez;
  • Gothár Péter filmjét a közelmúltban mutatták be;
  • Eszenyi Enikőt a Kecskeméti Katona József Színház kérte fel rendezésre;
  • Marton László meghalt.

Ezt a hiányt ismerte fel kiválóan a Szépírók Társaságának Női Érdekvédelmi Fóruma, mely fórum ősszel konkrét szöveget dolgozna ki, azt letenné a testület elé, majd legkésőbb tavasszal megszavaztatná.

Németh Gábor már részt vett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen egy etikai kódex létrehozásában, e téren tehát van tapasztalata. Azt mondja, mivel a test ott eszköz, a test érintése is más értelmet nyer, ezért náluk más szabályoknak kell hogy megfeleljen az etikai kódex. Ez olyan, mintha az írók között a szerzői jogokra, a plágiumra vagy a személyiségi jogokra vonatkozó etikai normákat szabályoznánk. Mind nagyon érzékeny ügyek, melyek filozófiai alapokra mennek vissza. A Yale Egyetem etikai kódexében például benne van, hogy a hallgatókkal nem lehet zárt ajtók mögött beszélgetni, a terem ajtaját mindig nyitva kell hagyni. Ez egyetemi közegben még elfogadható, de a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a tanár-diák kapcsolat huszonnégy órás, ebből és az alacsonyabb létszámból, a kisebb osztályból adódóan sokkal szorosabb is a viszony. Ezért normális, ha egy hallgató, akinek problémája van, meg akarja keresni azt a helyet, ahol zárt térben tud beszélni a tanárával. Németh Gábor a Biztonságos Terek Alapítvány témába vágó szövegét nagyon jó kiindulásnak tartja, mert világosan fogalmaz, és tökéletesen érthető.

Tallér Edina elmondja, 

Hirdetés

az etikai kódex ötlete a női munkacsoporttól indult, de bőven túlmutat a nőkön.

És mi más jelezné az ügyek rendezésének égető sürgősségét, mint hogy a SZÍN megalakulása után már néhány héttel voltak bejelentések visszaélésekről, ami azt jelenti, hogy a probléma már bőven itt volt, csak nem tört felszínre. Az alapozás szerinte már megvan, a testreszabás a következő lépés. Fontos kimondani, hogy nemcsak szexuális visszaélésekkel kapcsolatban keresték meg őket, hanem plágiummal, illetve személyiségi jogokkal kapcsolatban is. Tallér Edina szerint van már arra rutin, hogy a sokféle problémát hogyan kell egy csomagban kezelni, viszont kezelni kell, nem lehet eltolni, még akkor sem, ha sokan nem szeretik, hogy mostanában mindig erről van szó, ez van a középpontban.

Czinki Ferenc, a Szépírók Társaságának új elnöke azt mondja, nyilvánvaló, hogy valamit szeretnének csinálni, csak hogy mit, kinek és hogyan, még nem világos. Ez egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/22/szexualis-es-hatalmi-visszaelesek-az-irodalomban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váradi Józseffel kóstoljuk a díjnyertes borait

Váradi Józseffel kóstoljuk a díjnyertes borait

A Juliet Victor Winery egy Platinum- és két Gold-elismeréssel tért haza a Decanter World Wine Award …