2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szerelem helyett bordélyház – Emlékezés Pap Verára

Hirdetés

Szerelem helyett bordélyház – Emlékezés Pap Verára

Kilyukadt a szívem és most folyik, mint egy rossz fazék – mondja Pap Vera, Molnár Ferenc legendás nőalakja, Irma szerepében Az üvegcipőben, s az egész előadás úgy folyik ki az őszinteség nagy fazekából, hogy már azt a néző is alig bírja. 

A Vígszínház akkor ifjú rendezője, Kapás Dezső által színre vitt darab egyik érdekessége, hogy Béres Ilona, Benkő Gyula, Tábori Nóra és Szakácsi Sándor oldalán debütált Irma szerepében a Vígszínházban akkor még főiskolás diákként Pap Vera, aki elementáris erejű alakításával a szó szoros értelmében berobbant a színházi életbe. Ugyanezt tette 54 évvel korábban Darvas Lili is, ő is Irmaként mutatkozott be a Vígszínházban, aki a korabeli kritikák szerint csak úgy, mint Pap Vera, teljesen komolyan vette a szerep drámaiságát, és nem humorba pácolta azt. De így is kell, Irma nem olyan molnári hős, aki kívülről tekint magára. Ráadásul Darvas Molnár Ferenc felesége volt kevéssel Fedák Sári után, és ezután jobbára már csak férje darabjaiban szerepelt a Vígszínházban.

Az üvegcipőt 1924. november 15-én mutatta be először a Vígszínház Vajda László rendezésében, s bár a szereposztás több volt mint parádés, a bemutatót nem követte igazi siker. Pedig Varsányi Irén is mély és drámai alakot formált a kisszerű panziósnő, Adél szerepében.

Ötvennégy évvel később Pap Verának, akkori főiskolai hallgatónak adatott meg a lehetőség, hogy Irma szerepét magára formálja.

Hirdetés

Pap Vera  (1956-2015), akiről el se hisszük, hogy már nem él, ezzel az előadással robbant be évtizedekig tartó, hűséges vígszínházi létébe. Óriási berobbanás volt, mert olyan naivát hozott, olyan Irmát csinált Molnár legendás szereplőjéből, hogy az nem pusztán naiva volt, de az őrületig fokozott őszinteségű lelki terrorista is, aki saját szocializálatlanságát, gyermeki agresszióját és végtelen tiszta lelkét veti a csatába, s valahol tudja, hogy tisztasága, őszintesége ezzel az akaraterővel felvértezve nem tehet mást, mint győz. Az arra teljesen érdemtelen, külvárosi bútorasztalos, Sipos iránt érzett

esztelen, indokolatlan, féktelen szerelme olyan, hogy ha nem nyer viszonzást, hát jöjjön a kénköves mennykő, a borzasztó halál vagy Roticsné bordélyháza.

Mindegy is, hogy melyik, itt most úgy adódik, hogy a bordélyházi halál a leggyorsabban elérhető, nem kell hozzá más, mint a Keceli Ilona privát művésznőtől levetett oranzs krepp zsorzsett ruha laméval, egy csillogó fejdísz és egy hangsúlyos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/05/07/pap-verara-emlekezett-a-vigszinhaz-az-oszinteseg-dramajaval/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Ha nem nézel utána, nem bányászod ki az internetről, csak arra tévedsz, a Barcelonához közeli …