2021. december 4., szombatMa Barbara, Borbála napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.04. Barbara, Borbála Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szemfényvesztés vagy halálos fegyver: az igazi Bruce Lee

Hirdetés

Szemfényvesztés vagy halálos fegyver: az igazi Bruce Lee

Ki ne emlékezne a Volt egyszer egy Hollywood ikonikus jelenetére, amikor a kaszkadőrt alakító Brad Pitt behorpasztja az autó oldalát a filmbeli Bruce Leevel? No de van-e alapja a Quentin Tarantino által megfilmesített verekedésnek, és ha van, a valóságban ki húzta a rövidebbet?

A 2019-es Volt egyszer egy Hollywood Quentin Tarantino egyik legjobb és legsikeresebb filmje, Brad Pitt például megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart a kiérdemesült kaszkadőr, Cliff Booth alakjának remek megformálásáért. Érdekes módon éppen Booth alakja körül robbant ki a botrány, tudniillik a kaszkadőr alaposan helybenhagyja, sőt nevetségessé teszi a filmbeli Bruce Leet, ezzel kiváltva a néhai harcművész-filmsztár lánya és egész családja felháborodását. 

Csakhogy a financialthread.com honlap írásából kiderül, hogy a filmbeli jelenet nem teljesen kitalált, olyannyira nem, hogy van némi alapja. Még ha nem is egészen úgy zajlott le a verekedés, ahogy azt Brad Pitt és Mike Moh (Lee alakítója) eljátszotta. 

Hirdetés

1966-ban forgatták a Green Hornet (Zöld darázs) című tévésorozatot, amelynek egyik főszereplője Kato, a harcművész sofőr szerepében Bruce Lee volt. A forgatás közben a hongkongi születésű Lee sokszor a kelleténél keményebben is odacsapott a kaszkadőröknek, és ez nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Ezért a producerek szerződtették Judo” Gene LeBellt, az egyik legdurvább kaszkadőrt, akinek a beceneve „a legkeményebb élő ember” volt. 

LeBell azt az instrukciót kapta, hogy egy kicsit tanítsa móresre az önnön zsenialitásától elszállt Bruce Leet.

Így hát a következő forgatási napon LaBell nemes egyszerűséggel könyökhajlatba fogta Lee nyakát, és egy kicsit fojtogatni kezdte, ami nem ízlett a hongkongi harcművésznek. 

Mármost Tarantinót ez a csatajelenet ihlette meg, amikor beiktatta a filmjébe Brad Pitt és Mike Moh bunyóját. Ha visszaemlékszünk a jelenetre a Volt egyszer egy… Hollywoodból, akkor ott az történik, hogy a filmbeli Bruce Lee a forgatási szünetben elkezd dicsekedni harcművészeti tudásával, többek között azt is állítja, hogy simán legyőzné Muhammad Alit. Ezt Cliff Booth (Brad Pitt) elnéző mosollyal hallgatja. Leenek ez szemet szúr, és kihívja egy hárommenetes küzdelemre a kaszkadőrt, aki szerint Lee csak egy folt lenne Ali shortjának a fenekén; az lesz a győztes, aki a háromból legalább kétszer a földhöz teremti ellenfelét. Lee mindenesetre azt mondja, az ő ökle halálos fegyver, ezért lehetőség szerint ne vigyenek be ütéseket az ellenfelük fejére. Booth továbbra is mosolyog.

Jelenet a Volt egyszer egy… Hollywood című filmből, Bruce Lee-t alakító kaszkadőr

Jelenet a Volt egyszer egy… Hollywood című filmből, Bruce Lee-t alakító kaszkadőr

Fotó: JoBlo Movie trailers / YouTube

Az első menetben Lee egy karaterúgással mellbe találja Bootht, aki elterül a földön. 1–0. A második menetben Lee megint nekiugrik Boothnak, de ő félrelép, és nekivágja a hongkongit az ott parkoló autó oldalának, amely rendesen be is horpad. 1–1. A harmadik menetben a feldühödött Lee nekiesik Boothnak, aki azonban hárítja az ütéseket, míg végre szétválasztják őket. 

Ez történik a filmben, és ez bizony Bruce Lee lánya, Shannon Lee szerint egyenesen kegyeletsértő az 1973-ban elhunyt apjára nézve. De a legszebb az egészben, hogy maga Mike Moh, Lee filmbeli alakítója is fenntartásokkal élt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2021/11/09/szemfenyvesztes-vagy-halalos-fegyver-az-igazi-bruce-lee/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vizsgálat indult a Vígszínházban, és Wunderlich József tényleg nem játszhat

Vizsgálat indult a Vígszínházban, és Wunderlich József tényleg nem játszhat

Már szerdán Szántó Balázs vette át Wunderlich József szerepét a Szerelmek városa című előadásban. Információink …