2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szembekerültek koruk ideológiájával, az állásukba került

Hirdetés

Szembekerültek koruk ideológiájával, az állásukba került

 „Amióta zajlik az oktatás- és tanárválság, a szolidaritásnak ilyen fokú szervezett és érzelmileg telitett gesztusát még nem tapasztaltuk” – ezt mondta egy kirúgott tanár Az utolsó osztálykirándulás című előadásról, amely a Radnóti Színház és a Publicis Groupe Hungary közös projektjeként valósult meg. 

Ödön von Horváth harmincas években íródott, a két háború közötti Németországban játszódó kisregényei – az Istentelen ifjúság és Korunk gyermeke – alapján készült az Istentelen ifjúság, a darabot Sándor Júlia és Hárs Anna írta színpadra Nagy Péter István rendezővel közösen.

A színház közleménye szerint az előadás egy tanár hányattatásait mutatja be, aki szembe kerül kora ideológiájával és oktatási rendszerének propagandisztikus, igazságtalan mivoltával, ezáltal elveszíti a hivatását, de morális tartását talán megőrizheti.

Hirdetés

Fiatalok morális dilemmái

Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója elmondta, hogy bár a témával folyamatosan foglalkozott a sajtó, a pedagógusok és a gyerekek közötti elszakított kötelékek lélektani hatásáról kevesebb szó esett. „Ezzel az eseménnyel szeretnénk ráerősíteni a témaaktualitására, különösen most, a ballagás, érettségik és felvételik időszakában.

Nem véletlenül az Istentelen ifjúság köré épült az ötlet, hiszen a színdarabban erős párhuzam fedezhető fel a korabeli és a mai magyar viszonyok között, legyen szó az oktatás helyzetéről, a fiatalok morális dilemmáiról vagy a tanárok megbecsültségéről

– fogalmazott a színiigazgató.

Szimbolikus búcsú

Az utolsó osztálykirándulás fő célja az volt, hogy újra összehozza az egymástól elszakított iskolaiközösségeket, lehetőséget adva a diákoknak, hogy méltóképp vegyenek búcsút volt tanáraiktól. Egy zártkörű díszelőadásra hívtak meg számos kirúgott vagy felmondott tanárt, akiknek nem voltlehetőségük végig vinni osztályaikat.

Amikor az előadás végén harmadszorra is felment a függöny, saját volt diákjaikat pillanthatták meg a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/16/radnoti-miklos-szinhaz-publicis-groupe-hungary-az-utolso-osztalykirandulas-szinhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb három évre megválasztották a Szépírók Társaságának elnökségét

A Szépírók Társasága 2024. május 18-án tartotta közgyűlését, amely újabb három évre bizalmat szavazott a …