2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szellemek jártak Óbudán az őszi éjszakában

Hirdetés

Szellemek jártak Óbudán az őszi éjszakában

Hungarikonok – irodalom, zene.

Ez állt azon a meghívón, amelyet Kárpáti Tamástól, a Hungarikonok gyűjtemény tulajdonosától kaptunk, és amely az Óbudai Társaskörbe invitálta nemcsak a sajtót, hanem legalább száz művészt, hírességet, barátot is. Végtére is az összejövetel mottója egy Máté Péter-örökzöld címe volt:

„Azért vannak a jó barátok…”

Hirdetés

És a meghívó nem hazudott, mert olyan irodalmi és zenei élményben lehetett részünk a kiállítás megnyitóját gazdagító műsor bő két órája alatt, ami így, ilyen töménységben és minőségben ritkán adódik. Miközben a nagyszerű előadók megidézték a magyar művészet nagyjainak szellemét. 


Kárpáti Tamás


18

Kárpáti TamásGaléria: Szellemek jártak Óbudán az őszi éjszakában(Fotó: Szabó Réka / Index)

Kárpáti Tamás műtárgy-, pontosabban tárgygyűjtő. Ezért is mondja magát gyűjtőnek, nem pedig műgyűjtőnek.

Ahogy az egyik album előszavában olvastuk: a hungarikon nem más, mint – kicsit vulgarizálva – valakinek valamijéből valaki csinál valamit.

Persze a valakik nem akárkik, világhírű írók, tudósok, művészek Benedek Tibortól Papp Lacin és Grosics Gyulán át Bartók Béláig és Neumann Jánosig. Azok a valakik, akik unikális képzőművészeti alkotásokba applikálják ezeket az egykori tulajdonosukra jellemző tárgyakat, ugyancsak jeles művészek.

Festmények és zenei aláfestések

Hát ezek láthatók december közepéig az Óbudai Társaskörben. Fizikai valójukban a falakon, és kivetítve a műsor ideje alatt. Merthogy valamennyi hungarikon megihletett egy előadóművészt…

Vass Lajos igazgató és Feledy Balázs művészeti író bevezetője után in medias res Esterházy Péter Javított kiadásából olvasott fel Hajdu Steve, miközben a falra vetítve láthattuk az író legendás szemüvegét Kemény Zoltán tervezőgrafikus alkotásába ágyazva.

Aztán már peregtek a műsorszámok. Szokolay Ádám zongoraművész Bartók Béla Allegro barbaróját adta elő a Bartók-hungarikon hátterével, Fehér László festőművész – rendhagyó módon – elszavalta Tandori Dezső A Semmi Kéz című versét, és nem véletlen, hogy ő szavalt, mert közben a falon az ő keze munkáját láthattuk, a Tandori piros sapkáját megörökítő alkotást. 

Szóba került a Kárpáti Tamás által huszonkét éve elindított, ma már csak olykor-olykor megjelenő Premier magazin, majd a Karinthy Ferenc és Márton írógépét magába foglaló hungarikont egy dallal Karinthy Vera festette alá a KFT-s Bornai Tibor zongora- és énekkíséretével. 

<a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/23/hungarikon-tarlat-budapest-obudai-tarsas-kor-karpati-tamas-geszti-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Áll a kislány a nappaliban, énekel, az anyja közben unottan cigarettázik. Alig bírja kivárni, hogy …