2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Száz év elteltével ismét betilthatják a huszadik század legfontosabb regényét

Hirdetés

Száz év elteltével ismét betilthatják a huszadik század legfontosabb regényét

A felháborodott cenzorok 1922-ben betiltották a XX. század regényirodalmának egyik csúcsteljesítményét, James Joyce Ulysses-ét. Most, egy évszázaddal később ez megismétlődhet, ugyanis a tudósok attól tartanak, hogy a regény túl sokkoló lehet a mai diákok számára, mivel James Joyce művét „potenciálisan sértőnek” minősítették − írta meg a The Telegraph

A dublini hétköznapokról, szóló 800 oldalas történetet a Glasgow-i Egyetemen külön modulban tanítják, ahol a munkatársak mostantól figyelmeztetik a hallgatókat az író művében található, esetlegesen felháborító „nyelvezetre és attitűdökre”.

A lap által látott figyelmeztetés szerint Joyce írásai „explicit” utalásokat tartalmaznak „szexuális témákra”, és ugyanarra a problémára hívják fel a figyelmet, amely miatt Nagy-Britanniában száz évvel ezelőtt betiltották a művét.

A mai diákokat arra is figyelmeztetik, hogy sértőek lehetnek a „faji, nemi és nemzeti identitásra” való utalások az ír szerző műveiben, aki híresen gúnyolta hazája nacionalizmusát.

Hirdetés

A glasgow-i James Joyce modulra vonatkozó általános figyelmeztetés szerint: „A kurzus részeként olyan szövegeket fogunk megvizsgálni, amelyek explicit vagy szemléletes utalásokat tartalmaznak szexuális témákra.

Tudatában vagyunk annak, hogy néhány diáknak ez nehézséget okozhat, és sértőnek találhatja a Joyce művével kapcsolatban tárgyalt nyelvezetet és a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/03/james-joyce-ulysses-cenzura-regeny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

Valamikor a nyolcvanas években lehetett. Nem volt ülőhely a Klauzál téri legendás Kádár étkezdében, kifőzdében, …