2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szász János: Segítened kell, hogy kijussak ebből az országból

Hirdetés

Szász János: Segítened kell, hogy kijussak ebből az országból

A The Washington Post online kiadása interjút készített a nemrég az Egyesült Államokba költözött rendezővel, amiben arról mesélt többek között, hogy Magyarországon a zsidósága miatt támadták.

Arról is szó esik, hogy szereti az országot és a kultúráját, de a jelenlegi helyzetben nem akarja, hogy a gyermekei itt nőjenek fel. Az általános politikai kérdésekről nem akart nyilatkozni, de kultúrpolitikai témakörben elmesélte, hogy borzasztóan zavarja az, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történt.

Azért támadtak, mert »nem vagyok magyar«, mert zsidó vagyok. Senki sem mondhatja azt nekem, hogy nem vagyok magyar. Senki.

– mesélte Szász János. Hozzáteszi:

Hirdetés

Szeretem az országot, de nem akarom, hogy a gyermekeim Magyarországon nőjenek fel.

Menekülés és új esély

A magyar rendező Tony Kushner Angels in America című, Pulitzer- és Tony-díjas művén dolgozik az USA fővárosában, Washington DC-ben. Szász Jánossal korábban készítettünk interjút

Már akkor is arról mesélt, hogy kifelé tart az országból, mivel a jelenlegi helyzetet szinte reménytelennek látja. 2022-ben családostul költözött ki az Államokba, azóta ott él. Most egy nagy horderejű művön dolgozik, amely az USA AIDS-krízisét járja körbe a nyolcvanas években.

A rendező 2022 tavaszán a Svéd Királyi Színházban elért sikereiről számolt be az Indexnek.

Mivel filmjei és darabjai nemzetközi elismerést biztosítottak számára, Szász az évek során jó kapcsolatot alakított ki az amerikai Philip Arnoulttal, a Nemzetközi Színházfejlesztési Központ alapítójával, aki mindig is fontosnak tartotta, hogy az amerikai színházi élet szorosabb kapcsolatot alakítson ki a közép- és kelet-európai színházakkal.

A The Washington Post cikke szerint Szász János – aggódva a Magyarországon egyre növekvő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/03/27/szazs-janos-tony-kushner-the-washington-post/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Petőfi néha reggelire is gulyást evett, annyira szerette

Petőfi néha reggelire is gulyást evett, annyira szerette

Mint tudjuk, az evésről beszélgetni legalább olyan jó, mint enni, és ha ehhez az irodalomból …