2023. február 2., csütörtökMa Karolina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.02. Karolina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szállást adott egy politikai menekültnek, rátörtek a házára

Hirdetés

Szállást adott egy politikai menekültnek, rátörtek a házára

Mindenkit meglepetésként ért a magyar irodalom szereplői közül, amikor 1862-ben megjelent Madách Imre drámai költeménye, Az ember tragédiája. A remekmű egy csapásra a nemzeti irodalom klasszikusai közé emelte szerzőjét. A Nógrád megyei földbirtokosról addig csak nagyon kevesen tudták, hogy kora ifjúságától lankadatlan becsvággyal írja költeményeit és színműveit, de 1863-ban a Magyar Tudományos Akadémia is a tagjai közé fogadja.

A magánélete már nem volt ilyen sikeres. A költő 11 éves volt, amikor meghalt az apja, ami nagyon megviselte, ettől kezdve édesanyja, Majthényi Anna lett a legfőbb támasza. Mint minden tehetősebb nemesifjú, a filozófia után Madách is jogot tanult. Megszerezte az ügyvédi oklevelet, beletanult a közigazgatásba, részt vett a vármegyei gyűléseken, ellátogatott a pozsonyi országgyűlésre.

Még huszonhárom éves sem volt, mikor megnősült.

Az anyja a kezdetektől nem nézte jó szemmel a Fráter Erzsébettel kötött házasságot.

Hirdetés

Nem akart a menyével együtt lakni, ezért inkább átadta fiának csesztvei birtokát. A hivatalos irodalomtörténet szerint Madách felesége szerette a férfitársaságot, a gazdálkodással nem törődött, férjének a béke kedvéért sokat kellett tűrnie. Más olvasat szerint a fiatalasszonyt kezdettől az anyósa szigorú tekintete kísérte, és osztoznia kellett vele a férjén, aki nem bírt elszakadni az anyjától.

A házasságról Voinovich Géza a következőket írja:

Az asszony nem bírt letenni leánykori szeszélyeiről, kacérsága fel-feltámadt, mulatni vágyott, ideges volt s elégedetlen. Férje időnként kétkedni kezdett szerelmében s jövendő boldogságukban; mogorva lett, sőt nyers is. Erzsike szerette a dús asztalt és szép fogatot, s nem tudott bánni a pénzzel; pazarlása bántotta a takarékos Madáchot, aki röstellte, hogy minduntalan anyja segítse ki őket pénzzavarukból.

Zsandárok törtek a házára

A szabadságharc után ráadásul nagy csapás érte a költőt. Szállást adott egy politikai menekültnek, ezért 1852 nyarán zsandárok törtek a házára, és börtönbe hurcolták. Egy évig raboskodott pozsonyi és pesti […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/20/madach-imre-szuletesnap-az-ember-tragediaja-kviz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Drog, alkohol, szupermodellek és szex a kádban

Drog, alkohol, szupermodellek és szex a kádban

A tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál-győztes Måneskin azt énekli a Gossip című új számában, hogy üdvözlünk a …