2020. október 21., szerdaMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2020.10.21. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szabó Magdát ünneplik Angliában az írónő születésnapján

Szabó Magdát ünneplik Angliában az írónő születésnapján

Az egyik legkedveltebb, és külföldön is igen népszerű magyar írónk, Szabó Magda 1917. október 5-én látta meg a napvilágot Debrecenben. Ebből az alkalomból emlékezett rá, és köszöntötte az írónő rajongóit – külön kiemelve a debrecenieket – az írónő angol fordítója, Len Rix. A 78 éves irodalmár a napokban írta alá a szerződést Az őz című Szabó Magda-regény lefordítására. A brit irodalmár legújabb magyar irodalmat népszerűsítő munkája, egy Bánffy Miklós novelláiból álló kötet, amely várhatóan idén októberben jelenik meg a Pushkin Press gondozásában, The Enchanted Night címen.

 A magyar irodalom rhodésiai születésű brit szerelmese, aki Szabó Magda: Az ajtó c. regényének műfordításáért elnyerte a PEN America, a Katalin utca angol nyelvre ültetéséért az Oxford-Weidenfeld fordítói díját is, felnőtt korában tanult meg magyarul. Saját bevallása szerint fiatalkori focirajongásának köszönhetően a magyar csodacsapat legendás 6:3-as londoni győzelme irányította figyelmét nemzetünk felé.

Műfordítóként először Kabdebó Tamás: Minden idők című regényével jelentkezett, amelyet Szerb Antal Utas és Holdvilágja követett. Eddig összesen hét Szerb Antal és három Szabó Magda regényt ültetett át angol nyelvre. Legutóbb, 2020 januárjában Szabó Magda Abigéljének angol fordítását adták ki.

A 90 éves Szabó Magda Kossuth-díjas író miután átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozata) kitüntetést Sólyom László köztársasági elnöktõl a Sándor-palota Vörös szalonjában.

A 90 éves Szabó Magda Kossuth-díjas […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/05/szabo_magdat_unneplik_angliaban_az_irono_szuletesnapjan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Olasz nyelv a szavak és képek között címmel hirdették meg az idei Olasz Nyelv Hete a Világban programsorozatot

Olasz nyelv a szavak és képek között címmel hirdették meg az idei Olasz Nyelv Hete a Világban programsorozatot

Olasz nyelv a szavak és képek között: graffiti, könyvillusztráció és képregény címmel hirdette meg az …