2023. június 2., péntekMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Szabó Győző lenne gazember, de nem politizál

Hirdetés

Szabó Győző lenne gazember, de nem politizál

Szabó Győző elmondja az interjúban:

  • mennyit lovagolt egy gyalogos szerep kedvééért,
  • miért szereti a vegyes felvágottat,
  • és miért nem szereti, ha beskatulyázzák a vicces színész dobozba,
  • miért nem politizál nyilvánosan,
  • mikor van valaki túl a drogokon,
  • és miért szereti a Thália Színházat.

Egy marcona szász hadfit alakított a Hadik című kosztümös történelmi kalandfilmben. Hogy érezte magát borjúval a hátán?

Gyerekkori álmom vált valóra. Ki az a gyerek, aki – már ha egyáltalán színész akar lenni – ne szeretne egy ilyen filmben szerepelni.

Ez az álom úgy is valóra vált, hogy nem lett huszár, „csak” egy szász gyalogos zsoldos?

Hirdetés

Az első pár lovas edzésre még én is elmentem, és csak akkor szóltak, hogy figyelj, te gyalogsági vagy.  Jó volt kicsit visszahozni a lovaglós tudást. De így is nagy élmény volt. Nyírbátorban nőttem föl, és a Szabadság téren két meghatározó elem volt: a körforgalom és a Szabadság mozi. Ha este jártál arrafelé, onnan tudtad, aznap milyen filmet játszottak, hogy éppen mit csinálnak a srácok a parkban. Ha ütötték-vágták egymást, akkor karatefilm volt, vagy Piedone. Ha lövöldöztek, pisztolyokkal játszottak, western vagy krimi, vagy ha botokkal párbajoztak, akkor valamilyen kardozós. Imádtam akkoriban a történelmi filmeket.

Amiből itthon nem készült sok az elmúlt évtizedekben.

Addig nem sok lehetőségem volt arra, hogy ilyen kosztümös, jófajta filmben játszhassak, de nekem, igaz, máshol, de már ez is megvolt. Egy spanyol sorozatban szerepeltem, melynek főhőse, Alicante kapitány hasonló figura, mint az angoloknál a Robin Hood. Sok napot forgattam, rengeteget vívtunk tőrrel, mint régen a Zorróban. Régi álmom volt, hogy részt vehessek egy nagyszabású magyar történelmi filmben, és ez is megadatott.

Szabó Győző

Szabó Győző

Fotó: Németh Kata / Index

Milyen érzés volt együtt csatázni Molnár Áronnal, aki eljátszotta a droggal harcoló Szabó Győzőt a Toxikomában?

Noár civilben is barátom, ráadásul a fiam keresztapja, tehát szinte rokonok vagyunk. Jó volt vele közös filmben dolgozni.

Ez szubjektív vélemény, de nekem úgy tűnt, hogy Molnár Áron a Toxikomában színészileg erősebben volt jelen.

Minden műfajban másképp teszi bele magát az ember.

Tud valamit a Toxikoma utóéletéről?

Kanadában voltunk kint vele, ott nagyon megrázta a nézőket. Állva tapsoltak a vetítéseken. Ismerőseim mesélték, hogy a mozikban percekig néma csöndben ültek az emberek a vége főcím után.

Írt egy könyvet saját drogos korszakáról, amiből Herendi Gábor filmet rendezett, Berlint ostromolja a mozikban, Brúnóként bolondozik Oroszlán Szonjával a VIASAT3-on, és Csehov Ványa bácsi című darabjának premierjére készül a Thália Színházban. Szereti a szakmai ugrásokat?

Asztrovot, az orvost alakítom a Ványa bácsiban. Pontosabban Ványa bá című előadásban. A címszerepet Görög Laci játssza. Igen, tavaly forgattam a Hadikot, és itt Csehovot próbálok, közben játszom A mi kis falunkban, és nem rég fejeztük be a Brigi és Brúnó új részeinek felvételét, tehát vegyes a felhozatal, és én szeretem.

A Tháliában utoljára egy fekete komédiában láttam, amiben egy rohadék korrupt zsarut játszott.

Igen, a Killer Joe című előadásban.

Bár a karakter kínálna néhány magától értetődő panelt, határozottan úgy éreztem, hogy kerüli a kézenfekvő színészi megoldásokat.

Az ember igyekszik elhagyni a kliséket. A mi kis falunkban egy bugyuta rendőrt játszom, a Brigi és Brúnóban megintcsak egy elég vicces karaktert. Sokan azonosítanak ezekkel, és buffóként kezelnek. Kevesen tudják, hogy a Katona József Színházban Macbethet játszottam, rengeteg drámában dolgoztam, tehát nem csak a könnyű műfajokban vagyok jelen. Ami a kliséket illeti, a mi kis falunk Stokija azért jó karakter, mert eredeti figurát lehet csinálni belőle. Persze az ember ki tudna rázni a kisujjából is egy vicces rendőrt, de én szeretem azokat a feladatokat, amik megdolgoztatnak. Ilyen volt a Killer Joe is, és ezt várta el tőlem Mózes Andris színészkollégám is, aki rendezőként debütált ezzel a darabbal. Jó volna, ha minden rendező ilyen tudatos és konzekvens lenne.

Szabó Győző

Szabó Győző

Fotó: Németh Kata / Index

Színészként hogy kezeli, amikor egy másik színész dirigálja?

Függetlenítünk. Lehet, hogy az esti […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/03/29/szabo-gyozo-thalia-szinhaz-hadik-brigi-es-bruno-oroszlan-szonja-interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elkezdték a háború előtti házak visszaépítését a budavári Burg Hotel helyén

Elkezdték a háború előtti házak visszaépítését a budavári Burg Hotel helyén

Volt egyszer egy Diplomataház Talán sokak által ismert tény, hogy 1944 decemberében ez a Nagyboldogasszony …