2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Sylvia Earle: Komoly ára van annak, hogy a halakat megesszük

Hirdetés

Sylvia Earle: Komoly ára van annak, hogy a halakat megesszük

A tudósnő új dokumentumfilmjében (Fenntartható bolygó: Az óceánok hősei) fiatal és idős kutatókkal dolgozik együtt, hogy bemutassák a tengerek és óceánok rejtett csodáit, a legkülönfélébb környezetvédelmi akciókat, valamint egyes veszélyeztetett élőlények mindennapjait. A film április 22-én, csütörtökön, 22 órakor tekinthető meg a National Geographic csatornán.

Mondhatni, hogy hetente megjelenik a piacon egy új, az óceánok sérülékeny ökoszisztémáját bemutató film. Miben más Az óceánok hősei, mint a többi? 

A film kulcsszereplői köztünk élő hősök, vagyis kutatók. A nézők azonosulni tudnak velük. Az emberek sokszor kérdezik tőlem, mit tudnának tenni az óceánokért, de lám, itt vannak ezek az emberek, akik rátaláltak a szenvedélyükre, és bemutatják azt, mit is lehet tenni az ügyért. Munkájuk inspirálja az embereket abban, hogy mindenki találja meg a saját szenvedélyét, és azt, amivel a maga módján segíthet. Ha nem teszel semmit, már az is egy döntés. Ha csak – szó szerint – sodródsz az árral, akkor te is a probléma része vagy. Ha mindannyian teszünk valamit a Földért, akkor remélhetőleg a bolygó sorsa is jó irányba fordul.

Sylvia Earle részt vesz a National Geographic Awardson 2019. június 12-én Washingtonban

Hirdetés

Sylvia Earle részt vesz a National Geographic Awardson 2019. június 12-én Washingtonban

Fotó: Paul Morigi / Getty Images Hungary

Ön is szerepel A fenntartható halászat valódi arca (Seaspiracy) című botrányos Netflix-dokumentumfilmben. A műsorról azt mondják, a film készítője, Ali Tabrizi úgy vágta össze az interjúkat, hogy kizárólag az ő mondandója kapjon hangsúlyt. Ez igaz? 

Nem. Bár a film kritizálta azokat a szervezeteket, amelyek valóban hasznos munkát végeznek, a történet mondandója igaz. A módszerek súlyát és lényegét, amit ahhoz használunk, hogy „kiemeljük a vadvilágot az óceánokból”, az emberek fel sem fogják. Hiszen nem látják. Nem értik meg azt, hogy mekkora ára van annak, ha vadállatokat szakítunk ki a környezetükből csak azért, hogy azokat megegyük. Nem látják az összefüggést a kőkemény valóság (az iparosodott halászati ágazat) és a tányérjukon fekvő hal között. Nagyon fontos, hogy a film rávilágít az emberek egymás ellen elkövetett sötét tetteire, vagyis a vizeken zajló emberkereskedelemre – a halászatnak ehhez is köze van. Azt látjuk, ahogy az emberek óvják a madarakat, a nemzeti parkokat, a környezetükben élő állatokat, de a halakkal szembeni mentalitásuk és hozzáállásuk már valamiért más.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/22/sylvia-earle-napjaink-noi-poszeidonja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a Nemzet …