2023. szeptember 22., péntekMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Stresszlevezető zombiharc és pánikroham a konyhában

Stresszlevezető zombiharc és pánikroham a konyhában

Korábban többször hallottam a VR-játékokról és a VR-moziról, de nem volt alkalmam kipróbálni egyiket sem. Aztán egy bormámoros este egy ismerősöm bedobta az ötletet, hogy mi lenne, ha meglátogatnám Budapest egyik legnagyobb VR-élményközpontját. Mivel mindig is érdekelt az immerzív szórakoztatás, ezért kaptam az alkalmon, és játékpartneremmel ellátogattam a PlayVR Budapestbe.

Rég élveztem valamit ennyire, mint ezt a körülbelül másfél órát, amíg kipróbálhattam a különböző játékokat.

A VR-rendszer a szemüvegben és a kontrollerekben elhelyezkedő szenzorokkal működik. Ezek milliméter pontosságra meg tudják mondani, hol helyezkedik el a játékos. A számítógép ezután létrehoz egy 3D-s, 360°-os virtuális valóságot, ebbe kerül be az ember. A két program segítéségével a rendszer elhiteti a játékos agyával, hogy ő valóban ott van, hiszen ahová mozdul, azt pontosan leköveti. Ez olyan magas szinten működik, hogy például, ha van egy szakadék, akkor az ember nem mer odalépni, hiába tudja, hogy nem esne bele.8

Galéria: Stresszlevezető zombiharc és pánikroham a konyhábanGaléria: Stresszlevezető zombiharc és pánik roham a konyhában(Fotó: Németh Kata / Index)

A PlayVR megálmodója, Gubán Péter 2016-ban kezdte el fejleszteni az élményparkot, 2022-re pedig annyira kinőtte magát a központ, hogy nagyobb helyre kellett költözniük. Ez nem meglepő, hiszen a hely rengeteg embert megmozgat, főleg azokat, akik valami újra vágynak.

Azért hoztuk létre a PlayVR-t, hogy azoknak is megmutassuk a VR-ban rejlő lehetőségeket, akik amúgy nem érdeklődnek a számítógépes játékok iránt. Az egész helyet arra húzzuk fel, hogy a kezdők is jól érezzék magukat. Nem is igazán olyan, mint az alap számítógépes VR-játékok, hanem inkább egy családi szabadidőközpont

– mesélte az Indexnek Gubán Péter.

Ezt személyesen is tapasztalhattam, hiszen életemben először volt rajtam VR-szemüveg, és pár perc alatt bele tudtam szokni. Az országban egyedülálló Freeroam-pálya – ami azt jelenti, hogy a játékosok szabadon mozoghatnak egy nagyobb területen – egészen elképesztő élményt nyújt.

Játékból hamburger

Szerencsére több, teljesen különböző játékot tudtunk tesztelni. Természetesen a koordinátorok egyből bedobtak a mély vízbe, és egy zombigyilkolós játékkal kezdtük, ami szerintem minimum egyórás kondinak felelt meg. Szerencsénkre ekkor még nem voltak rajtunk kívül mások, mert a partneremmel olyan hangosan kiabáltunk, hogy azt még a szomszédban is hallották.

Számomra a legizgalmasabb a lézerharc volt, ahol a játékosok egymás ellen küzdenek. Az egyiptomi pálya csapdái és változó falai pár másodperc után félelmetesen életszerűek lettek, és hamar valóban úgy éreztem, hogy valódi falak választanak el a partneremtől. Ez a játék szintén elmehetne workoutnak, annyira megizzaszt. Bár a Freeroam grafikája nem annyira élethű, mint a többi VR-játéké, a valóság érzése így is megjelenik.

Tesztelésünk legstresszesebb élménye mégis a hamburgergyártás volt.

Aki valaha is dolgozott konyhán, az tudja, nincs megállás. Ezt mutatja be a PlayVR éttermes játéka is, ahol az ablakban megjelenő vendégeknek kell minél hamarabb ételt gyártani. Valószínűleg, ha nem két életképtelen fiatal játszik, akkor egyszerűbb a feladat, így sikerült mindent elrontanunk. A játék végén már a koordinátorok biztattak arra, hogy tegyük tönkre a konyhát, ezért természetesen minden összekechupoztunk és megégettünk.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/06/07/vr-budapest-virtualis-valosag-playvr-elmeny-kozpont-kozosseg-jatek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ex-CIA-elemző az Indexnek: Magyarországot krízis idején mindig magára hagyják

Ex-CIA-elemző az Indexnek: Magyarországot krízis idején mindig magára hagyják

Mára a legtöbb ember hozzászokott ahhoz, hogy a zsebében lapuló apró, vékony, téglatest alakú szerkezet segítségével szinte …