2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Sosem volt ennyi pénz a kultúrában, de ki osztja el?

Hirdetés

Sosem volt ennyi pénz a kultúrában, de ki osztja el?

Mint arról korábban írtunk, a kulturális élet szereplőit élénken foglalkoztatja, hogy az Orbán Viktor által bejelentett kormányátalakítás hogyan érinti a kulturális területet. A hírek szerint mindebben várhatóan szerepet kap Csák János üzletember, egyetemi tanár, korábbi londoni magyar nagykövet, több más tevékenysége mellett a Design Terminal alapító társtulajdonosa, a Brain Bar volt elnöke és társtulajdonosa, illetve Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap jelenlegi alelnöke: a közelmúltban mindkettejüket megszólaltattuk ebben a kérdésben, de újabban a korábbi államtitkár (2014–18), Hoppál Péter országgyűlési képviselő neve is felmerült.

Az elmúlt években azonban olyan párhuzamos döntéshozói és pénzosztó struktúra alakult ki a kulturális terület irányításában és finanszírozásában, amelynek során szinte minden jelentős területet kiszerveztek a minisztérium alól:

van, aki egyenesen úgy fogalmaz, hogy a kormányzati szerepbe érkező új vezető igazából már csak egy „kiüresített” tárcát felügyelhet, igaz, közvetve nagyon is sok befolyása van az egyes hatalmi központokra.

Hirdetés

Magyar Művészeti Akadémia

Az első markáns intézmény, amely a 12 éve regnáló Orbán-kormány idején létrejött, a megerősödött Magyar Művészeti Akadémia (MMA) volt. A 22 művész által 1992-ben alapított Kecske utcai kis egyesület 2011-ben, a második Orbán-kormány alatt köztestületi rangot (ezt 2012-ben beleírták az Alaptörvénybe is), valamint példátlan anyagi és erkölcsi támogatást kapott, és ebben oroszlánrésze volt az első elnöknek, az építész Makovecz Imrének és az őt követő belsőépítész, politikus Fekete Györgynek is. Ezzel behozhatatlan előnyre tettek szert a Magyar Tudományos Akadémia által szintén 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiával szemben.

Akkoriban úgy tűnt, hogy a korábban partvonalra szorított, mára javarészt idősebb művészek „megnyugtatására” született az intézmény, amely ma a tagoknak életjáradékot folyósít, számos értékes ingatlant birtokol (Műcsarnok, Pesti Vigadó, Hild-villa), könyveket ad ki, ösztöndíjakat ítél oda. Titkársága 2018-tól a MÚOSZ egykori Andrássy úti székházában működik, amelyet a magyar állam 2 milliárd forintért vásárolt meg, az épület felújítása pedig 4 milliárd forintba került. Az MMA jelenleg évi 11,2 milliárd forintból gazdálkodik, elnöke Vashegyi György karmester.

Nemzeti Kulturális Alap

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a létrejötte óta jelentős befolyással bír a kulturális életre. Első elnöke szintén Fekete György volt, de mindig is a kultúra olyan erős emberei vezették, mint Jankovics Marcell animációsfilm-rendező, Balog Zoltán református lelkész, volt emberierőforrás-miniszter, vagy L. Simon László író, költő, politikus, jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Az NKA-ra szeretnek úgy hivatkozni a politikusok, hogy 1993 óta konszenzusos módon működik, valójában mindig is ki volt téve annak, hogy éppen ki van kormányon, illetve melyik politikai csoport tud nagyobb befolyást szerezni benne – például az MMA révén.

Az 1993. évi törvény eredetileg elkülönített állami pénzalapként hozta létre, költségvetési önállóságát az elkülönített állami pénzalap státusz, valamint a kulturális járulék bevezetése biztosította. Ez a megoldás nyújtott garanciát arra, hogy a kultúratámogatás e területe ne legyen évente kitéve a költségvetési vitában nyomást gyakorló csoportoknak, a mindig szűkös források elosztási harcának.

Az 1999. január 1-jén hatályba lépett költségvetési törvény azonban megszüntette a Nemzeti Kulturális Alapnak ezt a státuszát, és a központi költségvetésben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alá helyezte. 2010. január 1-jével az Országgyűlés megszüntette a kulturális járulékot, és helyette az Alap fő bevételi forrásaként az ötös lottó játékadójának 90 százalékát jelölte meg. 2016-ban aztán a minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálata során a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságát is megszüntették, jogutódjaként az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőt (erről a kormányzati háttérintézményről később még lesz szó) jelölték ki.

Az NKA-ban a honlapon található információk szerint a megalakulásától számítva mintegy „200 milliárd forintot osztottak szét olyan programok, alkotói munkák támogatására, amelyek nem valósulhattak volna meg ilyen típusú mecenatúra nélkül”. Az NKA támogatásától (vagy nem támogatásától) függ például számos kulturális folyóirat léte. Az Alap feletti rendelkezési jogot a kultúráért felelős miniszter gyakorolja, ő egyben az NKA elnöke, és az alelnököt is ő nevezi ki – miután kikérte az MMA elnökének véleményét. A Nemzeti Kulturális Alap Bizottságába a tagok egyharmadát a miniszter, egyharmadát az MMA, további egyharmadát pedig a szakmai szervezetek javaslata alapján nevezik ki. A források felhasználásáról azok az állandó művészeti és kulturális szakmai kollégiumok döntenek, amelyeket a miniszter hoz létre az MMA részvételével.

Kásler Miklós 2022. március 21-én

Kásler Miklós 2022. március 21-én

Fotó: Soós Lajos / MTI

Az NKA elnöke jelenleg Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, alelnöke Bús Balázs, aki az Indexnek nemrégiben elmondta:

A Nemzeti Kulturális Alapot tovább kell erősíteni, pluszforrásokat kell bevonni a működésébe, amit tavaly már elindítottunk. Az NKA fő bevételi forrása a Szerencsejáték Zrt. ötös lottója adózott bevételének kilencven százaléka. Ebből tavaly 1,8 milliárd forinttal kevesebb folyt be a tervezetthez képest. A kormányzattal együttműködve plusz kilencmilliárd forinttal két új kollégium jött létre: hatmilliárddal a Petőfi 200 és hárommilliárddal a Magyar Géniusz Program. Ez nagyon jelentős forrásbővülés az NKA tizenhárommilliárdos éves működési költségvetéséhez képest.

Nemzeti Filmintézet

A két nagy pénzosztó hely mellett 2019-ben létrejött a Nemzeti Filmintézet (NFI), jelenleg a rendezők, producerek és forgatókönyvírók gyakorlatilag csak itt kopogtathatnak az ötleteikkel. A Magyar Nemzeti Filmalap és a Médiamecenatúra program egyesüléséből megalakult NFI felel a teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységért. Honlapjuk szerint a Filmintézet „a mozgóképipar magyar csúcsszervezeteként az egész hazai filmes szakmára fókuszál (támogatások, filmarchívum, oktatás – A szerk.), szerteágazó tevékenységeinek közös célja az ágazat átfogó fejlesztése és versenyképességének biztosítása hosszú távon a régióban”. A filmügyi kormánybiztos Andy Vajna (2011–2019) producer után Káel Csaba, a Müpa főigazgatója lett, és mivel a kormánybiztosok megbízatása is a kormányzatokhoz köthető, kérdés, hogy Káel marad-e az új kabinet felállítása után is.

A Nemzeti Filmintézet épülete

A Nemzeti Filmintézet épülete

Fotó: Papajcsik Péter / Index

A támogatási pályázatokat a Nemzeti Filmintézet öttagú Filmszakmai Döntőbizottsága bírálja el, a támogatási összegek nyilvánosak: áprilisban például további 383 millió forintot kapott az elvileg már leforgatott Hadik című film (rendezője Szikora János) a tavaly májusban bejelentett 1,6 milliárd mellé, és a Petőfit középpontba állító Most vagy soha! című produkció is kapott plusz 200 milliót a 4,5 milliárd mellé.

Itt meg kell jegyezni, hogy a filmfinanszírozásban még egy pénzosztó szereplő belépett, mégpedig a Miniszterelnökség: a Petőfi-film támogatásból csak 2,5 milliárd jött az NFI-től, 2 milliárd egyedi kormányhatározat alapján érkezett, tehát a Filmintézetet megkerülve is lehet pluszforrásokhoz jutni. Emellett, ahogy Rákay Philip producer az Indexnek adott interjúban elmondta, stúdiót is építenek, ami a finanszírozási-beruházási háttér teljesen új modellje.

Mi ebből az összegből ráadásul felépítjük az egyik legnagyobb díszletvárost […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/05/06/parhuzamos-finanszirozas-a-kulturalis-eletben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A ruha teszi az embert? Epres Panni válaszol

A ruha teszi az embert? Epres Panni válaszol

Már a mostani, gyermeknapi hétvégén elkezdődik a zsongás a Várkert Bazár szabadtéri helyszínein. Ingyenes interaktív …