2021. április 11., vasárnapMa Leó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.11. Leó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Sokféle sonka van, jó tudni, melyiket esszük

Hirdetés

Sokféle sonka van, jó tudni, melyiket esszük

Akár a negyven napot végigböjtölő istenhívők vagyunk, akár a húsvéti bőségtálakba belefeledkező bélpoklosok, netán a tavasz ízeit éltető ízhajhászok, a nagyhét jó része az ünnepi falatozásokhoz szükséges alapanyagok beszerzésével telik.

Annak is legfontosabb kellékével, a sonkával.

Hirdetés

Mivel a boltok polcain szemérmetlenül sokféle húsárut találhatunk sonka névvel, érdemes kicsit precízebben nekifogni a vásárlásnak. 

Sonka6.png

Fotó: Index

Az nyilvánvaló, hogy a sonka bizalmi kérdés. Ne is vegyük meg máshol, csak is kedvenc húsboltunkban, hentesünknél. Ha ilyen kapcsolattal nem bírunk, a helyzet akkor sem lehetetlen. 

A Magyar Élelmiszerkönyv három nagy csoportra osztja a sonkákat.

Az elsőbe a nyers sonkák tartoznak

Leginkább sertéscombból vagy -lapockából készülnek, de marhából vagy nagyvadból is találni. Lehetnek egyben vagy feldarabolva, lehetnek bőrösek vagy bőr nélküliek. A mediterrán típusúak általában csak sózással és szárítással készülnek, míg a klasszikusan magyaros sózás, pácolás, füstölés és szárítás után kerül a pultokra. Előbbi vékonyra szeletelve a hidegtálak fő eleme, utóbbit ehetjük nyersen is, de inkább főzés után kerül az asztalra, vagy a kenyérbe, kalácsba.

Vásárlásakor a csomagolását vagy a címkéjét nézzük meg alaposabban. Rajta kell lennie az állat fajtájának (kivéve, ha 100 százalékban sertés) és a testtájának, amiből készült. Szerepelnie kell az előkészítés módjának (darabolt, kötözött), a hőkezelésnek (nyers vagy főtt), és az elkészítés módjának (pácolt, füstölt, szárított). Minél rövidebb a címke ezen része, annál jobb minőséget kaphatunk a nem kevés pénzünkért, tehát kerüljük az adalékokkal, mesterséges ízfokozókkal, gyorspáccal vagy folyékony füsttel készült verziókat.

IMG 3343

Fotó: Bakcsy Árpád

Érdemes megnézni, hogy a sonka szépen formázott-e, nem darabokból kötözték össze. Ha bőrös, az ne legyen sérült, elszíneződött vagy szőrös. Nyomásra ne legyen beszáradt és kemény, de ne is eresszen levet. Illatában a hús, a só és parasztsonka esetén csak a füst érződjön, de ez utóbbi se legyen eluralkodóan erős. Amennyiben fehér sókicsapódás van a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/03/31/sokfele-sonka-van-jo-tudni-melyiket-esszuk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyorsítópályára kellett állni – Keve Márton séf kalandjai önmaga megtalálásában

Gyorsítópályára kellett állni – Keve Márton séf kalandjai önmaga megtalálásában

Mi egy tipikus szakács-tanulópálya? Hol sajátít el szakmai ismereteket? Mikor figyelnek rá föl először? És …