2024. február 29., csütörtökMa  napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.02.29.  Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Se nem film, se nem színház, mégis egyre népszerűbb

Hirdetés

Se nem film, se nem színház, mégis egyre népszerűbb

A színházra alapvetően úgy tekint az ember, mint élő, lélegző alkotói térre, amely a személyes jelenléttel ad feledhetetlen élményt. Mennyiben változik ez, ha a személyes jelenlétet online közvetítésre cseréljük? A Covid időszakában már láthattunk erre példát, de a világjárvány végével nem szűnt meg a streamingszínház.

Barguzin

Fotó: eSzínház Fesztivál

Már nem színház, de még nem film

Az eSzínház Fesztivál harmadik alkalommal gyűjti össze a színházi élet kiemelkedő alkotásait, hogy tér- és időbeli korlátozások nélkül mutathassák be őket a színházkedvelő közönségnek szerte a világban. Légrádi Gergely, a fesztivált szervező alapítvány és az eSzínház vezetője szerint a streaming új lehetőségeket nyit meg. Kérdésünkre elmondta:

Egy jól előkészített és kreatív online streamnél a néző már nem egy szokványos színházi előadást lát. Egyrészről a néző egy online produkció esetében úgy érezheti, hogy nem is az első sorban ül, hanem fenn van a színpadon, szinte részese a történéseknek. Másrészről egy streamelt felvételnél olyan helyeket, tereket, nézőpontokat lehet megmutatni, amely egy élő színházi előadás esetében szóba sem jöhet. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy igazán jól működő online produkció esetén egy műfajiság jön létre, a történetmesélés és -bemutatás olyan új formája, ami már nem színház, de még nem film. Végezetül az is hozzátesz az élményhez, hogy egy stream esetében a néző maga választja meg, hogy egy hosszú időablakban mikor és hol tekinti meg az előadást, sőt, ennek során meg is állíthatja a lejátszást, vissza is nézheti kedvenc jelenetét.

Hirdetés

Az alapítvány vezetője azt is elmondta, hogy nem csak úgy kell tekinteni ezekre a darabokra, mint klasszikus színházi térből a streaming világába átemelt előadásokra – sokszor egy-egy alkotás már kimondottan ilyen alapkoncepcióval születik. Ilyen a Katona József Színház Találkozás című előadása vagy a Radnóti Miklós Színház Szabad lebegés című produkciója. Légrádi Gergely szerint

az online streamek hozzájárulnak a színháznézési és -látogatási szokások megváltozásához. Számos színházi partnerünk számolt be például arról, hogy miután vetítettük valamelyik darabjukat, újra megnőtt az érdeklődés az élő előadásukra is. Azaz nem történt más, mint hogy az online stream után azt mondták a nézők, ezt a darabot élőben is meg szeretném nézni. Mindemellett az eSzínház programot is kidolgoz annak érdekében, hogy egyre több online nézőt – akik sok esetben más generációhoz tartoznak – »vigyen« vissza az élő színházba, így segítve a színházakat és társulatokat.

Hozzátette, hogy a stream iránti igény egyértelműen látszik. Van egy nézői réteg, amely az elmúlt években folyamatosan, „organikusan” növekszik, és kimondottan szereti, keresi ezt a műfajt. Azt látják, hogy évről évre nő a nézők száma, másrészt egyre minőségibbek az online produkciók. Emellett igyekeznek a fiatalabb generációkat is megszólaltatni, és adni egyfajta „aha-élményt”.

Az eSzínház Fesztivál idén két célt is kitűzött maga elé: az egyik, hogy ezt a művészeti közeget felhasználva és továbbnövelve az érdeklődők számát, értékes és különleges előadásokat mutathassanak meg. A másik, hogy újabb értékes előadások megvalósítására bátorítsa a színházakat, ezért a fesztivál a bevétel jelentős részét a társulatoknak adja, támogatva a munkájukat.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/30/eszinhaz-fesztival-legradi-gergely-streaming-katona-jozsef-szinhaz-radnoti-miklos-szinhaz-madach-szinhaz-covid/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista …