2020. október 22., csütörtökMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Sándor Mátyás dalra fakad

Sándor Mátyás dalra fakad

Ki gondolná, hogy egy nemzetének szabadságáért és családjáért küzdő magyar főnemes története alkalmas arra, hogy musical készüljön belőle.

A Bartók Színház produkciója azonban jól mutatja, hogy ha egy előadás összművészeti, hiszen a musicalben a Bartók Táncszínház művészei is fellépnek, és a szerzőgárda kiváló,

akkor a színpadon akár Sándor Mátyás is dalra fakadhat.

A magyarok hőse, Sándor gróf

Jules Verne francia író 1885-ben egy magyar nemes sorsáról írt könyvet. A Sándor Mátyás ugyan egy kitalált magyar főúr története, mégis hamar a nyugati világ polgárainak kedvencévé vált. Nyugat-Európában ugyanis a magyarok 1848–1849-es forradalmát és szabadságharcát mindvégig nagy szimpátiával figyelték, a nemzet tragikus sorsa pedig számos romantikus, érzelemmel teli történetet tartogatott számukra. A regényből 1979-ben nagy sikerű, nemzetközi (francia–német–magyar–olasz) koprodukciós, televíziós sorozat készült, Sándor gróf szerepét Bujtor István játszotta.

A nagy sikerű musical zenéjét Szemenyei János komponálta, aki ügyelt arra, hogy a zenei betétek és dalok ne hordozzák magukban egy letűnt, archaizáló kor hangulatát, sőt, témaválasztásaikban nagyon is illeszkedjenek a jelen zenei világához.

DSC03144

Fotó: Ónodi Zoltán / Bartók Színház

Az intrikus Sárkány zenei karakterében ezért is keveredik a funky az R’n’B-vel, valamint a jazz műfajával, Sándor gróf dala pedig felvillanthat himnikus motívumokat is.

Ehhez a zenei világhoz tűpontosan illeszkednek Závada Péter dalszövegei, amelyek a mai beszélt nyelvre épülnek, használva a szlenget is.

A zenés darab egyik legérdekesebb eleme a Varidance társulat tagjaiból álló Bartók Táncszínház művészeinek jelenléte. Színpadi megmutatkozásuk tökéletes példája annak, hogy a mozgásművészet hihetetlenül erősen és egyidejűleg képes megmutatni érzelmeket és gondolatokat, s hogyan tehetik gazdagabbá a színpadi próza és dallamvilág élményét.

A musical rendezője Léner András,

akivel arról beszélgettünk, miért gondolták úgy, hogy 2020-ban színpadra állítják Sándor Mátyás történetét.

Hogyan lett musical a Sándor Mátyásból, és miért éppen ebből a Verne-regényből?

Még a pillanatra is emlékszem, amikor <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/11/sandor_matyas_dalra_fakad/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Paul McCartney kimaxolta a karantént

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/21/paul_mccartney_kimaxolta_a_karantent/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …