2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Sámáni hangutazással keresik lelki békéjüket a fesztiválozók a Szigeten

Sámáni hangutazással keresik lelki békéjüket a fesztiválozók a Szigeten

A Sziget palettájára igen sok zenei vagy épp szórakoztató program fér fel, így a színház mellett például a cirkusz is rendre helyet kap a fesztiválon. Előbbiek közül talán némileg kilóg az Óbudai-sziget sarkában található Everness Chill Garden, ahol már délelőttől kezdve olyan programokat kínálnak a kifáradt fesztiválozóknak, amelyek segíthetnek nekik erőt gyűjteni az esti újabb meneteléshez. A főképp spirituális világhoz kötődő, lelki békére törekvő és személyes fejlődésre ösztökélő előadások némelyikét látva kissé meglepve tapasztaltuk, hogy nagyobb rájuk a kereslet, mint azt korábban gondoltuk. A Sziget legelső napján a délutáni órákban látogattuk meg a helyszínt, ami már első ránézésre is a nyugalom paradicsomának tűnt, ahol a gyerekkel érkező fesztiválozók is megférnek. Tekintve, hogy kijjebb esik, mint a legtöbb színpad, ahol délelőtt már érkeznek a fellépők, ez már önmagában megadja a nyugodt alaphangulatot. 

A hippik hazájának is tekinthető Everness Chill Garden kapujában kétszemélyes, túlméretezett napozóágyak fogadják a pihenni vágyókat, majd egy szálakból álló függönyön átlépve érkezünk meg a három fő programhelyszín területére. Ottjártunkkor az egyik sátorban épp jógaórát tartottak, ahova ha akartunk, se tudtunk volna már beférkőzni, a másodikban hennakészítés folyt – amit szintén nagy érdeklődés övezett –, a harmadikban pedig egy handpan hangutazáson vehettek részt a fesztiválozók.

A handpant a leginkább úgy lehetne leírni, mint egy dobot, amelyen nemcsak ütemet, hanem melódiákat is lehet játszani. A lágy hangja pedig, amennyiben valaki tényleg csak arra koncentrál, és lemegy alfába, valóban képes eljuttatni egy másik tudatállapotba, a nyugalom szigetére.

Sámáni hangutazás a megnyugvásért

Az Everness Chill Gardent tulajdonképpen úgy kell elképzelni, mint egy kisebb fesztivált a fesztiválon belül – ez egyébként nem is áll túl messze a valóságtól, mivel Everness fesztivál valóban létezik, rendszerint a nyár első hónapjában rendezik meg. A család- és állatbarát helyszínen már reggel tíz órától különböző előadásokon vehetnek részt az érdeklődők, amelyek az önismeret, a fenntarthatóság és a spiritualitás témakörök köré összpontosulnak. Kora délutántól pedig kezdődik az igazi utazás a lelkünk legmélyebb bugyraiba. A programok közül akadt néhány, ami már elsőre megragadta a figyelmünket, köztük a Karacs Ildikó által vezetett sámáni hangutazás, amit első hallásra kicsit másképp képzel el az ember, mint ahogyan az valójában megvalósult.

A hangterapeuta fehér, miseruhára hajazó öltözékben jelent meg a színpadon, ahova különböző hangszereket, köztük hangtálakat és gongot helyezett. Ahogy azt a köszöntőbeszédében elmondta, tartott már hangterápiát többek között Nepálban és Egyiptomban, és ugyan több diplomája is van, közülük a hangterapeuta képzés elvégzéséért járó oklevélre a leginkább büszke. Karacs elöljáróban kifejtette emellett, hogy a hangutazás során nemcsak a hangszerek által generált hangokkal fog dolgozni, hanem lejátszik majd ősi szanszkrit zenéket, amelyek alatt mantrákat fog mondani. A háta mögé kihelyezett informatív tábla szerint az általa nyújtott hangterápia tulajdonképpen egy rezgésterápia, ami a testet és a lelket egyszerre gyógyítja.

Karacs ugyanakkor megjegyezte, a performansz teljesen intuitív, semmi nincs előre megírva, így a melódiákat is az adott pillanat szülte. Az előadás során tapasztalt, mantrákkal teli hangzásvilágot főleg ahhoz lehetne hasonlítani, amelyeket a fantasy filmekben, köztük az Avatarban hallani. Az ugyan egyből leesik a hallgatónak, hogy a látottak, hallottak nem épp szokványosak, viszont szintén ennek köszönhető, hogy fejben el tud kalandozni más tájakra – és az sem lenne meglepő, ha valaki hasonló zenét képzelne el ahhoz, amikor éppen belép a mennyek kapuján. Az élménybe ugyan a Colosseum távolról beszűrődő dübörgése olykor kissé belerondított, viszont egy ennél valamivel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/13/sziget-fesztival-everness-chill-garden-samani-hangutazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

Vannak olyan tévésorozatok, amelyeket egy bizonyos szűk nézőközönség, akik rájuk találnak, nagyon szeretnek – a …