2021. január 25., hétfőMa Pál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.25. Pál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Salkaházi Sára ma már boldog és igaz, de hetvenhat éve agyonlőtték

Hirdetés

Salkaházi Sára ma már boldog és igaz, de hetvenhat éve agyonlőtték

Az egykori kassai tanítónő életét a magyarság és a segítő keresztényi szeretet határozta meg. Módos polgári családba született, édesapja a felvidéki város szellemi, kulturális központjaként is működő Schalkház Szálló tulajdonosa volt. Az osztrák származású család számára a magyarság magától értetődő volt.

A tanítónőként diplomázó Sára, miután a trianoni döntés következtében csehszlovák állampolgár lett, megtagadta a közalkalmazottak számára előírt hűségesküt, ezért nem taníthatott.

Hirdetés

Később, 1942-ben, amikor sokan elszántan kutatták családfájukon a német ágakat, ő a nemzeti szocialista eszmék elleni tiltakozásul Schalkháziról Salkaházira magyarosította a nevét.

Édesapja korán meghalt, a családi szállodát édesanyja vezette tovább, akinek volt annyi jövedelme, hogy lányait támogassa, de Sára számára már ekkor fontos volt a függetlenség. Könyvkötőtanoncnak állt, közben írással is próbálkozott. Meglehetős sikerrel, már az első cikkeit közölték a felvidéki magyar lapok. Novelláskötete, a Fekete furulya 1926 szeptemberében jelent meg, novemberben

a Kazinczy Társaság ötszáz korona pénzjutalommal ismerte el írói tevékenységét.

Újságcikkeiben és szépíróként is a nincstelenek, kiszolgáltatottak élete, sorsa érdekelte. Elkötelezte magát a szociális elvek mellett, de a kommunizmust éppúgy elítélte, mint a fasizmust.

Ekkoriban kávéházakba járt, cigarettázott, polgári, értelmiségi életet élt, minden esélye megvolt arra, hogy íróként is biztosíthassa egzisztenciáját, kérője is akadt, ám ő más utat választott.

Salkaházi Sára

Salkaházi Sára

Fotó: Wikipedia

1927-ben megismerkedett a Szociális Testvérek Társasága rend kassai tagjaival. A Slachta Margit alapította társaság – ő volt az első magyar nő, aki országgyűlési képviselői mandátumot szerzett – a bencés rend elveit fogadta el, de tagjai nem számítottak szerzetesnek, és főleg karitatív, szociális és közéleti tevékenységet végeztek.

Sára elvégezte a szükséges tanfolyamokat, elkezdte a szociális munkát, majd két év múlva jelentkezett novíciának. Heti huszonhat órát tanított, emellett gyermekkonyhát irányított, kegytárgyüzletet vezetett, szegényházat felügyelt, és szerkesztette a Katholikus nő című folyóiratot.

1937-ben brazíliai missziós munkára jelentkezett az ott szolgáló magyar bencés szerzetesekhez. Mire megkapta a csehszlovák útlevelet és vízumot, Kassa az 1938-as első bécsi döntés értelmében újra magyar fennhatóság alá került. Elkezdte az utazáshoz szükséges magyar okmányok beszerzését is, de a tengerentúli missziós munkát elsodorta […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/12/27/salkahazi_sara_ma_mar_boldog_es_igaz_de_hetvenhat_eve_agyonlottek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Walter Bernstein amerikai forgatókönyvíró

Meghalt Walter Bernstein amerikai forgatókönyvíró

101 éves korában elhunyt Walter Bernstein amerikai forgatókönyvíró, akinek nevéhez számos világsiker – többek között …