2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Saját világrekordját döntötte meg új lemezével Taylor Swift

Hirdetés

Saját világrekordját döntötte meg új lemezével Taylor Swift

És megint itt vagyunk. Tudom, elmondtam ezerszer, de most már nem ragozom – a Media Future oldalán részletesen kifejtettem –, miért is akkora sztár Taylor Swift, amit szóról szóra igazolt ezúttal is. Megjelent új lemeze The Tortured Poets Department címen, amihez alig két órával a kiadás után landolt egy antológia is, ami még egyszer annyi dalt tartalmaz. Vendégelőadóként Post Malone és Florence and the Machine képviselteti magát rajta. 

A mintegy kétórányi hangzóanyag, amely a Republic Records gondozásában született meg, nem csupán jelentős helyen debütált a zenei piacon, de az énekesnő saját világrekordját döntötte meg vele, plusz felállított két másikat is. Ezúttal nem omlott össze a Spotify a debütáláskor – valószínűleg tanultak a legutóbbiból –, szimplán rekorder a lemez

a legtöbb előzetes mentéssel a platformon. ezt nevezik abszolút bizalomnak – és nemhiába.

Hirdetés

A Variety már azt is megneszelte, hogy – noha cikkünk készülése közben még nem elérhetőek a Spotify hallgatási adatai az albumról – nagyjából 200 millió lejátszást termelt az új lemez a pénteki (2024. április 19.) megjelenést követő 24 órában, amivel világrekorder Swift. A szépség ebben, hogy korábbi saját rekordját döntötte meg, amit 2022-es Midnights című albumával állított fel.

A rekordok közé tartozik még egy amazonos hallgatási csúcs is, valamint a lemez hivatalosan is 2024 legtöbbet hallgatott albuma a megjelenést követő 12 órában. Taylor Swift hírneve zenitjén van, és nem véletlenül. Az album két óra hosszú, de megpróbálunk lényegre törőek lenni, miért is akkora durranás; plusz igyekszünk azoknak is adni pár támpontot, akik nem értik, miért ekkora sztár a 34 éves pennsylvaniai énekesnő. Akkor nézzük! Ez itt Taylor Swift és a The Tortured Poets Department.

Mielőtt valami világmegváltó agyalásba kezdünk, vizslassuk meg kicsit zeneileg a lemezt – hiszen alapvetően ezért vagyunk itt. Az album sok stílusbéli hatást kever. Tele van szintipoppal, soft rockos rádiós hangzásokkal meg némi alternatív körítéssel – most csak az alapalbumról beszélünk, mert az antológia más kérdés.

Jelentősen leválik a Midnightsról, ami nem is meglepő,

Swift ritkán maradt meg egy stílusnál két lemezen át. Ennek ellenére néhány karakterisztika azért bennragadt a két évvel ezelőtti hatásvilágból – mint a mélyen magyarázó, alsó regiszteres énekek, a néhol már beszédszerűre vett elemek.

Vissza az aranykorba

Aztán a korong második felére – nagyjából a nyolcadik-kilencedik daltól visszajön Swift első (már világsztár) időszakának hangzásvilága, a Blank Space korszak sejlik fel. Előkerülnek nagyobb dinamikai ívek, slágeres dallamvezetés, minimalista, de élesebb pophangszerelés, a 2010 körüli állapotok. Ez pedig egy bizonyos szempontból igen jelentős – amire mindjárt vissza is térünk, de előbb a szöveg.

Ebben némileg kategorikusabb váltást érezni.

Megvannak a tipikus fordulatok, szóképek és popkulturális utalások, de itt-ott elkezd mélyebbre ásni az énekesnő. Gyűlöletet, szexuális ösztönt, kevésbé flitteres, vagy elhazudható dolgokat és aspektusokat feszeget, ami most nagyon fontos.

Számos nagy és ismert popelőadó vagy túlzásba esik és befogadhatatlanná teszi az üzenetet sokak számára, vagy felszínes marad, és túlontúl általánossá teszi az üzenetet – amibe Swift is néha belefutott korábbi lemezein. Az énekesnő az általánossággal operált sokáig, ami sikerének egy jelentős kulcsa is, de ha még Billie Eilish sem hajlandó mélyebbre ásni, az annyit tesz, hogy a popsztárok kezdik megtölteni a „nem akarok túl direkt lenni” típusú dalszövegek zónáját.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2024/04/21/taylor-swift-the-tortured-poets-department-stenk-album-lemez-post-malone-florence-and-the-machine-kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Végre elkezdődhet a Szárnyas fejvadász-sorozat forgatása

A Szárnyas fejvadász 2099 sorozatot 2022 szeptemberében rendelte meg az Amazon. A Collider információi szerint a forgatás júniusban kezdődik …