2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Rókusfalvy Pál: Orbán Viktor megkérdezte a véleményem, de ezt nem nevezném beszélgetésnek

Hirdetés

Rókusfalvy Pál: Orbán Viktor megkérdezte a véleményem, de ezt nem nevezném beszélgetésnek

Nem főispán, ugye?

Nem, kormánybiztos vagyok, ők pedig kormánymegbízottak. De akadtak ebből szójátékok, valaki azóta főisPálnak hív. Ezek vicces dolgok, de ennél azért fontosabb lesz a feladatom.

Évek óta a borászatnak él, még a traktorozást is szereti. Hogyhogy hivatalt vállalt?

A borászatban való munkát igyekszem átadni a következő generációnak, a fiamnak, sőt idén fölvettünk egy szőlészfiút is traktorozni, de igaz, az elmúlt években ezt még én csináltam. A kommunikációs cégemnél lassan ki kell tennem egy „Pali vagyok, tegezz nyugodtan” táblát, annyi a fiatal. A generációváltásnak pedig meg kell történnie, és ez igaz a magyar borra is.

Hirdetés

Ön pedig eggyel följebb lép?

Olyan munkát vállaltam ezzel, amiben az elmúlt években már volt gyakorlatom, de kormánybiztosként ez felelősséget ad. Huszonöt éve jöttem Etyekre, és a borászkodást hobbiként kezdtem űzni. Aztán rájöttem, hogy ha időt töltök vele, akkor érdemes profin csinálni, és egyre több időt és energiát fektettem bele. És mivel a kommunikációs világból érkezem – gyerekkorom óta a színpadon álltam és zenéltem, harmincegy éve alapítottam egy kommunikációs céget, tévésként és rádiósként is dolgoztam –, próbáltam ezt a tapasztalatot a boros világban is kamatoztatni.

Gyomros egy kampányért

Az nem kérdés, hogy ért a borhoz és a marketinghez is, ezt az etyeki programokkal, fesztiválokkal, valamint a konferenciákkal és a Borászok Borásza díjjal már bizonyította, de nem tart attól, hogy a mostani megbízatása mégiscsak a kormány melletti elköteleződés?

Persze, beszéljünk a politikáról, ne kerülgessük a forró kását! Az senki előtt nem titok, hogy a vidék politikáját ez a kormány sokkal érzékenyebben kezeli, mint az előzőek, sokkal nyitottabb az agrárium, így a borászat felé is, sokkal fogékonyabb ezekre a kérdésekre. A szakmán belül engem nagyjából ismernek, tudják, hogy mit szeretnék. De a kinevezésem kapcsán elhangzó reakciókból azért látom, hogy aki a gyors, felületes oldaláról akarta ezt megfogni, az azt mondta, hogy „na, ez az a Rókusfalvy, aki 2003-ban belépett a Fideszbe, és aki az államnak kommunikál 2,2 milliárdért, ez biztos politikai megbízás”.

Sehol nem kértem helyreigazítást, de egy-két dolgot azért tisztáznék. Soha nem voltam semmilyen pártnak a tagja, de az édesapám, aki szintén Rókusfalvy Pál, valóban a Fidesz tagja volt. Gyakran összekevernek minket, én pedig – büszkén! – kikérem magamnak, hogy például A nemzet értékrendje című könyvet nem én írtam, hanem ő.

A Roxer kommunikációs cégünk a piaci szereplők mellett különböző ágazatokhoz is kapcsolódik, ami érthető, hiszen harmincegy éve vezető ügynökség vagyunk. Egy nekem szánt gyomrossal hatvan kollégámat bántják meg, ha azt mondják, hogy valamelyik – közbeszerzésen elnyert – kampány béna volt, ami aztán egyébként számos szakmai díjat nyert.

Rókusfalvy Pál

Rókusfalvy Pál

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Valaki nem biztos, hogy attól sikeres, mert támogatják, lehet, hogy azért támogatják, mert sikeres. Etyeken olyan eredményeket értünk el, ami azért másoknak is feltűnt, és szeretnék, ha azt a tapasztalatot, amit fölhalmoztunk, beépítenénk az ország vérkeringésébe. Nem titok, hogy az elmúlt években többször kérték már ki bormarketinggel kapcsolatban a véleményemet.

Orbán Viktorral beszélgetett erről?

Megkérdezte egyszer erről a véleményemet, mondjuk, beszélgetésnek nem nevezném. Amikor kormányzatról beszélek, akkor általában szakpolitikusnak, szakminiszternek adok le anyagokat.

De most a miniszterelnökséghez tartozik a pozíciója, a miniszterelnöknek nyilván rá kellett bólintania.

Amikor tavaly beszélgettem Nagy István agrárminiszterrel a bormarketingről, hiszen hozzá tartozott, akkor őszintén elmondtam neki, hogy szerintem a bormarketinget akkor lehet a helyére tenni, ha a legfelsőbb szinten van kezelve. Kell valaki, aki az egészet kihúzza a hajánál fogva, és egy koordináta-rendszerbe rakja. De ezeket én nem improvizálom, ezek az elmúlt évek tapasztalatai. Ez tehát organikusan alakult ki, nem a semmiből jött a kormányzati funkció. Ebből a pozícióból lehet a magyar bor ügyét a leghatékonyabban segíteni, hiszen sokkal könnyebb lesz fölhívni azokat a külföldi meg belföldi szakembereket, akikkel dolgozni szeretnék.

Kanyarban előzni

Akkor egy meglévő együttműködést nevesítettek?

Ez inkább a kinevezés előélete volt. Az elmúlt években elég sokat foglalkoztam a magyar borral ahhoz, hogy akik úgy döntöttek, hogy a miniszterelnökségre hozzák be ezt a pozíciót, úgy ítélhessék meg, hogy bennem találkozik a bor és a marketing. Nem a nulláról kell kezdenem, nem ejtőernyősként dobtak ide. Tíz éve szervezek nemzetközi bor- és pezsgőkonferenciákat, tehát akikkel együttműködést tervezek, azokkal az elmúlt években is együttműködtem. Nemcsak a legjobb hazai szakértőkkel, hanem külföldiekkel is, partnerünk például a Geisenheimi Egyetem borászati kutatóintézete.

Ők más tempóban haladnak a világban, amíg mi az aktuális nehézségeinket próbáljuk megoldani a velük való konzultációval. Szeptemberben lesz egy pezsgőkonferenciánk neves spanyol, francia és olasz előadókkal, és megnézzük, hol áll hozzájuk képest a magyar pezsgő, hogyan lehetne kanyarban előzni, utolérni mindenkit. Nézzük meg, a nálunk sikeresebbek hogyan csinálják.

PAP 7089

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Gyakorlatilag az ön személyére szabták ezt a pozíciót?

Nem a személyemre lett szabva, azzal a bizalommal találtak meg, hogy fogok tudni ezzel a helyzettel élni és sikereket elérni. Az elmúlt évek beszélgetései során elmondtam, hogy az egyik mániám, hogy olyan utat kell találni, amit nem lehet csupán egy négyéves programra építeni, ha jól dolgozunk, több évtizedre kell beállítani a magyar bormarketing ügyét.

Ausztriában 1986-ban alakult meg az osztrák bormarketing-ügynökség, 36 éve pakolják a téglákat egymásra. Nálunk az elmúlt harminc évben kormányoktól függően mindig új vízió mentén indultunk el, foglalkozott vele az Agrármarketing Centrum, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, az Agrárminisztérium és a Külgazdasági Minisztérium is elég aktív a borexport terén, ami nem baj, csak a koordinációs szerepet nem vállalta még senki. A kormány jól ismerte fel, hogy erre szükség van. A vízión túl kell lépni, kell egy stratégia, aminek pedig kutatáson kell alapulnia.

Fejvakarós helyzet

Mit tartalmaz majd ez a stratégia?

A Kárpát-medencének jó adottságai vannak, azzal együtt, hogy a különböző nehézségek miatt a mezőgazdaság az egyik legkeményebb ágazat lesz. A háborús helyzet nyilván nem segíti a világon sehol az élelmiszerkérdést.

És az aszály sem.

Már most látható, hogy az idei termés legalább 20 százalékkal kevesebb lesz, és életemben nem láttam még olyat, hogy nálunk, akik biogazdálkodást végzünk, megjelenjen a peronoszpóra úgy, hogy kánikula volt, és nem esett csapadék, s ha most erre jön egy gyors eső, akkor ez csak fokozódni fog. És látni az aszály miatt, hogy nincs növekedés a szőlőben, szóval fejvakarós a helyzet. Már más kórokozók ellen kell védekeznünk, változik a növényzet, és bár a Zsámbéki-medence hűvösebb klímája miatt a pinot noirra vagyunk büszkék, egész más volt 15 éve az átlaghőmérséklet.

A szőlők előbb érnek, magasabb cukorfokkal szüretelünk, magasabb alkoholfok képződik, miközben a kutatásokból egyértelmű, hogy a világ a könnyebb alkoholok irányába mozdul el, tehát a fogyasztás, a kereskedelem mind ellentétben áll ezekkel, amit fel kell oldanunk. A termőterületek húzódnak északra, pezsgőhöz alkalmas szőlő termesztése korábban elképzelhetetlen volt Angliában, most pedig már tökéletes adottságú birtokok vannak. Nehéz szívvel tudom azt mondani a fiam generációjának, hogy fel a fejjel, minden rendben lesz.

<img id="kep_szerkfoto_image_44547922" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/08/02/rokusfalvy-pal-bormarketingert-felelos-kormanybiztos-interju-politika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

Jó hosszú ideig kellett rá várni, hogy a Marvel egyik legkedveltebb szuperhőse saját kalandot kapjon, …