2020. szeptember 18., péntekMa Diána napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.18. Diána Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Rizsből és raguból készül a legfinomabb szicíliai narancs

Rizsből és raguból készül a legfinomabb szicíliai narancs

Világkonyha

Minden étel és ital mögött ott rejtőzik egy történet, hol több ezer, hol alig néhány éves, némelyik közismert, másokat a feledés homályából kell előbányászni. De ha ismerjük ezeket a történeteket, gazdagabb lesz tőlük az ételek és italok íze, és azokról a korokról és kultúrákról is megtudunk valamit, amelyekben ezek a fogások és termékek megszülettek. Ezért indítottuk el a Világkonyha cikksorozatot.

Az arab uralom időszakában Szicília szigetén szokás volt, hogy a lakomaasztal közepére elhelyeztek egy nagy tányér sáfrányos rizst hússal és zöldségekkel. A vendégeket arra biztatták, hogy kézzel vegyenek belőle. A szicíliai rizsgolyó ezért eredetileg tényleg nem volt más, mint egy marék rizs némi ízesítéssel és egy kis hússal. Később II. Frigyes udvarában támadt valakinek az az ötlete, hogy a golyókat meghempergeti kenyérmorzsában és kisüti, hogy a császár az ételt magával vihesse a vadászataira

– így meséli el a Street Food around the World című könyv a szicíliai arancino születésének történetét.

A legtöbb híres ételhez hasonlóan az arancino, vagyis a töltött, panírozott rizsgolyó (vagy – kúp) esetében sincs valódi történelmi bizonyíték a sok évszázadra visszanyúló eredettörténetre. II. Frigyes a sziget középkori aranykorának legendás uralkodója volt, nem meglepő ezért, hogy mindent az ő nevéhez kötöttek, de az igazság az, hogy a szicíliai nyelvjárás arancinu szava először csak 1785-ben bukkan fel egy etimológiai szótárban, és akkor még nem egy ételt jelentett, hanem azt, hogy narancsszínű.

De mi köze az arancinónak a narancsokhoz? Igazából semmi, azon kívül, hogy az aranybarnára sült, bundás rizslabdák nagyon is hasonlítanak erre a déli gyümölcsre. Magát az ételt először Giuseppe Biundi 1857-ben kiadott szicíliai-olasz szótára említi: “édes rizsből készült fogás, aminek narancs alakja van”. Az arancino ezek szerint először desszertféleség volt, már csak azért is, mert a sós változathoz szükséges paradicsom csak a 19. század második felében terjedt el a szigeten.

Palermóban az arancino napja hagyományosan december 13., Szent Luca ünnepe. A hagyomány szerint 1646-ban súlyos éhínség sújtotta a várost, de ezen a napon végre kikötött egy gabonaszállító hajó, és megmentette az éhező lakosságot. Ennek emlékére aznap sem kenyeret, sem tésztát nem szabad fogyasztani – pont jól jön tehát a rizsből készült arancino. (Igaz, ennek a napnak a főtt búzából készült, édes kása, a cuccia a másik – valószínűleg eredeti – ünnepi étele). Pár évvel ezelőtt a rizsgolyó ismét jelképpé vált. 2018 nyarán több napon át vesztegelt egy bevándorlókkal teli mentőhajó a Catania kikötőjében. A helyiek, akik a kormány migrációs politikája ellen tüntettek, arancinit vittek magukkal a helyszínre a szolidaritás és a vendégszeretet szimbólumaként.

Sok a rizsa

A szicíliaiak nagyon megosztottak rizsgolyók kérdésében, a sziget nyugati és keleti fele ugyanis nem igazán ért egyet abban, hogy hogy mi is ennek az ételnek a neve, pontosabban, hogy a hímnemű vagy a nőnemű alak a helyes. Keleten az arancinu az elterjedtebb (tsz. arancini), nyugaton az arancina (tsz. arancine) alak, de nem is Olaszországról beszélnénk, ha nem lennének arancinát mondó keleti és arancinut emlegető nyugati városkák, a standard olasz változat pedig az arancino.  Volt időszakok, amikor ezt a vita elcsendesedett, de a közösségi oldalak elterjedése  ismét felszította a régi tüzet, és sokak szerint óriási sértés, ha a megfelelő régióban nem a megfelelő végződést használjuk. Ebbe a hibába belefutott Olaszország egyik legkedveltebb sörmárkája, a Moretti is. 2017-ben volt egy kampányuk, amiben ételpárosításokat ajánlottak a sörök mellé, és a rizsgolyót arancinónak írták, válaszként a Palermo környékiek a közösségi oldalukon szidalmazták őket. Volt, akik köztes megoldásokban gondolkoztak, vagyis volt, akik megpróbálták gendersemlegessé tenni (pl. arancin* and arancin@), az egyik helyi séf, Andrea Graziano, a Fud Bottega Sicula alapítója pedig úgy oldotta fel a problémát, hogy 2018 decemberében feltette a menüre az arancinie nevű ételt. 

A kérdésben egyébként egy évvel korábban fogalt állást az Accademia della Crusca tudományos társaság, szerintük mindenkét verzió helyes, de az a végződés az elfogadhatóbb, mivel olaszul a gyümölcsök nőneműek, így ha a rizsgolyó valójában a narancsról kapta a nevét, akkor nincs min vitatkozni. Persze a helyzet nem ennyire egyszerű, van ugyanis csúcsos, kúpalakú arancini, aminek a formája a cataniaiak szerint az Etnát idézi. Oké, és honnan jön a külföldiek által leginkább ismert arancini változat? Ez a hímnemű többes szám, és ez került be 2019-ben Oxford Szótárba mint rizsgolyó sós töltelékkel, panírba forgatva és kisütve. Abban persze valószínűleg minden szicíliai egyetért, hogy a milánói sáfrányos rizottó például egy gyenge utánzat. Az olasz konyhában vannak egyébként az arancinihoz hasonló rizses ételek, ilyen például a római supplì, illetve supplì al telefono,vagy a nápolyi pall’e riso. Előbbi egyébként nem kereked, hanem hosszúkás, és ugyan el lehet készíteni paradicsom nélkül is (ez supplì in bianco), de azért ez az egyik legfontosabb összetevő.

Most már az aranciniből is a mozzarellával és paradicsommal készült változat az egyik […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/eletmod/2020/08/20/gasztro_vilagkonyha_arancini_szicilia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A Kárpát-medence egyik legkedvesebb fesztiválja indul a csűrben

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/17/a_karpat-medence_egyik_legkedvesebb_fesztivalja_indul_a_csurben/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …