2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Rettenet kétélű fegyver a mesterséges intelligencia, óriási a vita a zenészeknél

Hirdetés

Rettenet kétélű fegyver a mesterséges intelligencia, óriási a vita a zenészeknél

Nem meglepő, de a három alkotónak – néhány átfedésen kívül – kimondottan eltérő gondolatai vannak. A kérdést végigjártuk etikai, technikai, pozitív és negatív oldalról is, fókuszban azokkal az aggodalmakkal, amelyeket sokfelé hallani a mesterséges intelligenciáról és annak térhódításáról.

Myra Monoka énekes-dalszerző maga is dolgozik AI-szoftverekkel, a lehetőséget és az eszközt látja benne, míg Torres Dani inkább fenyegetésként és kiskapuként tekint rá. Eközben Nagy András lemezlovas – művésznevén BanDj – még inkább csak felméri, hogy klubkörökben merre haladhatnak a dolgok.

Az AI-t egy rettenet kétélű fegyvernek tartom, ami megfelelő mederbe terelve és nagyon sok korlát közé szorítva tudna igazán hasznot hozni. Mint ilyen, az alkotásban olyan feladatokra lehetne használni, amelyek az eddigi eszközeinkkel egyszerűen lehetetlenek lettek volna, ilyen például a zajszűrés vagy feljavítás

Hirdetés

– fogalmaz kérdésünkre Torres Dani, hogy miként lehet az alkotóművész hasznára a mesterséges intelligencia.

Segítség vagy kiskapu?

Az énekes ennek ellenére szkeptikus. Úgy véli, a célszerű integrálása helyett sokan csak arra használják, hogy olyan tanulási, önfejlesztési folyamatokat hagyhassanak ki, amelyek elengedhetetlenek lennének egy zenész életében – akár a zeneelméleti tudás vagy a technikai és hangszeres képzés területén. Holott véleménye szerint

mint tanulási asszisztencia is remekül alkalmazható a mesterséges intelligencia – bőséges információbázisának köszönhetően.

Vele szemben Nagy Eszter – előadói nevén Myra Monoka – máshogy látja az MI (AI) felhasználhatóságát. Szerinte rengeteg repetitív, automatizálható folyamatot kivált, ezzel teret, időt hagy az alkotónak.

Kreatív asszisztensként új ötleteket generálhat, inspirációt nyújthat, és automatizálhatja az ismétlődő, időigényes feladatokat. Emellett képes elemezni az alkotások struktúráját, visszajelzést adni azok javítására és optimalizálására […] Azonban vannak veszélyek is. Ha túlzottan támaszkodunk az MI-re, az alkotások elveszíthetik egyediségüket, hiszen az MI által generált tartalmak gyakran a tanított adatok mintázatait követik

– fogalmaz az énekes-dalszerző, aki maga is alkalmazza az AI adta lehetőségeket. Tavaly megjelent klipjéhez is a mesterséges intelligenciát hívták segítségül.

Ettől függetlenül az előadó felhívja a figyelmet arra, hogy az MI körül a mai napig számos jogi és etikai vita robban ki, tekintve, hogy más művészek alkotásaiból tanul, sokszor ezeket reprezentálja, így az adatvédelem és a szellemi tulajdon kérdése újból és újból előkerül.

Hasznos, de meddig?

Korábban az Egyesült Államok egyik előadói jogi szervezete, az Artist Rights Alliance (ARA) is nyílt levélben tiltakozott az AI jogtalan, szerzők munkásságát elértéktelenítő használata ellen.

A félreértések elkerülése végett: úgy hisszük, felelősséggel használva az MI-ben hatalmas potenciál lakozik ahhoz, hogy fejlessze az emberi kreativitást oly módon, amely lehetővé teszi a zenerajongóknak nyújtott új élmények javítását, elősegítését […] Sajnálatos módon egyes felületek és fejlesztők arra használják az AI-t, hogy szabotálják és aláássák az előadók, dalszerzők, zenészek és jogtulajdonosok kreativitását. Felelőtlen használat esetén a mesterséges intelligencia óriási veszélyt jelent a magánéletünk, személyazonosságunk, zenénk és megélhetésünk védelmére

– olvasható abban a levélben, amelyet mintegy 200 előadó írt alá, köztük olyan nevekkel, mint Billie Eilish, Stevie Wonder, az Imagine Dragons vagy a Pearl Jam. A levél többek közt azért is született, mert egyre jobban kezdtek elterjedni azok a szoftverek, amelyek más előadók hangján és stílusában alkotnak, egyre jobban kezdett sérülni a hitelesség, és nőtt az aggodalom a visszaéléstől tartva.

Nagy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/19/mesterseges-intelligencia-zene-zeneszerzes-myra-monoka-torres-dani-bandj/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

James Caan szerint Will Ferrell nem volt vicces a Mi a manó? forgatásán

Will Ferrell a főszereplő, Kópé bőrébe bújt a filmben, az alakítás azonban nem nyerte el a …