2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Retek a hely neve, pedig itt minden pirospaprika

Hirdetés

Retek a hely neve, pedig itt minden pirospaprika

Lehet, hogy divat a retró, annak is többnyire az übergagyi változata, nem bánom, szóljon az isten véled, édes Piroskám, meg a Stux, ez utóbbi persze már egy másik retró, ez a retróba bugyolált retró, olyan, mint a dupla panír. Nem bánom, de kulináris szempontból a retrót javasolnám mindenképpen idézőjelbe tenni.

IMG 0309

Fotó: Vajda Pierre

Mert mi értelme van annak, hogy egy alsófekvésű szocialista élüzem menzájáról szalajtott étellel traktáljunk külföldieket, azzal a dumával, hogy most ők a valódi, autentikus magyar házias konyhát kóstolhatják paprikás, nokedlis, hokedlis, kockás terítős, vájlingos, csiribiri kék dolmányos, paprikafüzéres díszletben, népi motívumos tányérból, csirizes foszlós kenyérrel.

Egy retró múzeumban – amely egyébként létezik, éppen abban az utcában, ahol a Retek étterem – még el is tudnám képzelni, hogy korrekt magyarázószövegek kíséretében avatnák be az idelátogató időutazókat, mindenkit a saját felelősségére, a legvidámabb barakk korabeli étkezési kultúrájába. Kóstolgathatnák a lisztes, tejfölös-vizes, keserű paprikás leveseket meg a felismerhetetlenségig fakéreggé száradt csirkemelleket, i tak dalse.

Hirdetés

Elbűvölő hely a Retek. Tényleg az. Még akkor is, ha mindenből tízszer annyi van itt, mint az az én ízlésem szerint kellene. Émelyítő, de ezt nyilván csak én érzem így. Aki messziről jön, és nincs tisztában az elsekélyesedett urbánus parasztromantikába oltott, egy-egy kiragadott motívumában amúgy bájos tárgy együttes hamisságával, az tágra nyílt szemmel csodálhatja a színes hímzéses soha nem volt, nem lesz Magyarországot egy huszonöt négyzetméteres helyiségben. Ehhez még adva van egy harminckét fogat villantó mosolyú házigazda, akitől minden, vendéglátással foglalkozó ember csak tanulhatna. Mindent tud, minden hangszeren játszik, és őszinte. Pont.

Az sem mellékes körülmény, hogy ez a kis gyöngyszem, ez a kis hímzett tulipános láda, ez a csipkés-mángorlós istenadta kulináris szentély aktuálisan Budapest háromezer és nem tudom hány száz étterme közül a tizenegyedik legjobb a nemzetközi, elfogulatlan, független Tripadvisor, vagyis az oda posztolgató vendégek véleménye szerint.

Isten neki fakereszt, ezzel azért nehéz szembeszállni, meg is fontolom, hogy mit írok, mielőtt a téntába mártom lúdtollamat.

Kolbászkrém

Kolbászkrém

Fotó: Vajda Pierre

Van olyan, hogy kolbászkrém, bár ez nem nagyon tartozik a magyar szokásrendbe. De mit tudják ezt a gyanútlan turisták. Végül is ha egyszer egy országban, ahol kolbászból van a kerítés, és még azon túl is minden a kolbászról szól, ott semmi különös nincs abban, hogy krém is készül belőle. Azt már nyilván nem tudják, hogy a konyhán, igen dicséretes módon, „a mindent felhasználunk, semmi ne menjen kárba” jegyében a kolbászvégeket ledarálják, és mustárral, tejföllel – mondom, tejföllel, nem hiszek a leírt szónak, azért ismételgetem – krémesítenek, rákenik egy darab kenyérre, és hogy mindjárt az elején tisztába legyünk, hol is vagyunk, megszórják őrölt paprikával. Nincs ezzel baj, csak egy kicsi: az említett két savas krémesítő nem tesz jót a kolbásznak, kérem ezt nekem becsületszóra elhinni. Köszönöm.

Jöjjön a pruszlikmisztérium: ha magyarul eszel, nem hagyhatod ki a lángost és a lecsót, ha ezen túl vagy, akkor elmondhatod, hogy ettél már magyarul. Krumplis lángos. Vastag, ropogós, de bévül foszlós. De, ó, egek, mi történt, csak nem beszökött az a fránya modernizmus a pruszlik rojtjai közé: egy csokor borsóhajtás éktelenkedik az előre csomagoltan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/09/25/retek-bisztro-etterem-retro-lecso-gombaleves-gulyas-etel-toltott-kaposzta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kovács Gábor producer: Mindenki foglaljon sok helyet az Elkxrtukra

Kovács Gábor producer: Mindenki foglaljon sok helyet az Elkxrtukra

Kovács Gábor, az Üvegtigris producere nem kedveli az általa egyértelműen kormánypártinak tartott Kálomista Gábort. Az …