2021. január 22., péntekMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Recept egy boldogabb újévhez

Hirdetés

Recept egy boldogabb újévhez

Amikor pedig eljött a nyolcadik nap, és körül kellett metélni, a Jézus nevet adták neki…

Egy idézet a Bibliából. Ha Jézus szülinapjához hozzáadunk nyolc napot, máris kijön a január 1. De aligha akad olyan szilveszterező, aki pezsgőspohárral a kezében ezen morfondírozna éppen akkor, amikor a Himnusz szól, vagy az államfő köszönti az új esztendőt.

mi most kivesszük a vallást az egyenletből, mert a szilveszteri és újévi szokásaink mind babona alapúak, aminek ugyebár nincs helye a keresztény kultúrában.

Hirdetés

A népszokásokat vizsgálva pedig kiderül, sok fennmaradt, némelyek azonban alakultak, és rengeteg elfelejtődött. A karácsonyi szokásokról már beszéltünk, most foglalkozzunk inkább az év végi, illetve eleji hagyományainkkal.

A szilveszter éjjelről szinte mindenkinek beugrik a tűzijátékok képe. Ilyenkor a pirotechnika legpopulárisabb rózsái árasztják el az eget, bár idén a koronavírus miatt ez is másképp lesz.

Régen szilveszter éjjelén az óév elűzése miatt hatalmas zajt csaptak, hogy ezzel kergessék el a gonosz szellemeket, illetve azt tartotta a hiedelem, hogy éjféltájt az állatoknak meg kell fordulniuk, mert akkor lesznek következő évben termékenyek. Így a nagy kolompolás, csörgés és zúzás ezt a célt is szolgálta, hogy megrémítsék a karámokban békésen szunyókáló állatokat, hogy azok termékennyé forgolódják magukat.

Ebből a szokásból fejlődött ki a tűzijáték és a petárdázás.

Bár a petárdázás leginkább a kutyákat forgatja, csak épp kifelé az otthonukból, így a hangok őket űzik el a gonosz szellemek helyett.

De miket volt érdemes betartani a sikeres, boldog és gazdag új esztendő érdekében?

  • Kalap, kabát: Szilveszter éjjel, pontban éjfélkor ki kellett tárni mindent a házban, hogy az óév kimehessen. Bár ha az újév már ott állt közvetlenül az ajtó közepén, mint a villamosmegállókban a felszálló utasok, akkor az óévnek esélye sem lehetett.
  • Szilvás gombóc, óóóó: Szilveszter éjjelén a lányok gombócot főztek, amibe cetliket rejtettek, rajtuk férfinevekkel. Ezeket a gombócokat szigorúan éjfél után tették fel főni, és amelyik először feljött a felszínre, az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/12/31/recept_egy_boldog_ujevhez/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újra elhalasztották a James Bond-film bemutatóját

Újra elhalasztották a James Bond-film bemutatóját

A legújabb James Bond filmre, a No Time to Die-ra még többet kell várn,–  írja …