2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Rákosi Mátyás majdnem kiirtotta az egész emberi fajt

Hirdetés

Rákosi Mátyás majdnem kiirtotta az egész emberi fajt

Olyan világ volt már, ahol a Magyar Kommunista Párt kezében összpontosul minden hatalom, és az ÁVH készségesen működött közre a pártvezetők galád terveinek kivitelezésében. Simon elvtársról viszont eddig nem írtak a krónikák. A külsőre átlagos építőmunkás – hasznos tagja az egyik dunapentelei építőbrigádnak – fizikumát tekintve Toldi Miklósra hajaz, de sokkal erősebb nála. Később kiderül (spoiler!), hogy lehet akár Mirhumátor vagy Alangazar is, de nem árulom el, hogy azok mik, és ő igazából kicsoda. Azt viszont igen, hogy láthatjuk a történetben többek között Kádár Jánost, Péter Gábort és egy sor energikus ávóst  is, akik ebben a mesében sem rokonszenves hősök. Mindezeken túl Harry S. Truman és sokan mások is felbukkannak a Tréfamesterek című új magyar képregényben, amelyet Pólik József írt.

Ott idegenekkel ijesztgettek, itt ÁVH-val

A szerző civilben a Debreceni Egyetem filozófiai tudományokból doktorált tanára, pontosabban, mint azt az Index kérdésére elmondta: filmtörténetet tanít, és a doktoriját valóban filozófiából írta. Az utóbbi ténynek csak távoli köze lehet a képregényéhez, az viszont valószínűsíthető, hogy a magyar film történetének tanulmányozása miatt került a Tréfamesterek karmai közé. Egyik kedvenc kutatási területe ugyanis pont a Rákosi-korszak filmművészete. Több tanulmányt írt a témában, sőt könyvet is. Utóbbi 2019-ben jelent meg Körhinta a viharban címmel, és tulajdonképpen szakmai háttérül szolgál a Tréfamesterekhez.

A tavaly megjelent képregény előszavában is megemlíti, hogy miközben az ’50-es években nálunk szocreál propagandafilmek készültek, az USA-ban épp aranykorát élte „az idegenek szállják meg a Földet” mozis tematika. Miután szerzőnk jól beleásta magát abba, hogy mi is történt akkoriban a vasfüggöny egymással átellenes oldalain, egyszerűen összekapcsolta az információkat.

Hirdetés

Abban mégiscsak van valami csodálatos, hogy itt előkerül Rákosi, Kádár János, az ÁVH, Péter Gábor, ott meg az idegenek

– mesél az alapötlet megszületéséről.

Pólik tanár úr azt is megfigyelte, hogy bár Rákosi Mátyás személye rengeteg híradó jellegű anyagban látható a korszak filmjeiben, színész által életre keltve sehol sem jelenik meg. Senki sem játssza el a jóságos Rákosi elvtársat egy fiktív történetben, ami, mint mondja: „furcsa, hiszen a Szovjetunióban Sztálin vagy Lenin többször is megjelent a vásznon a korszak szovjet színészei által. Nálunk először Mészáros Márta játszatta el Rákosit a nyolcvanas években.” 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/02/03/rakosi-matyas-kadar-janos-kepregeny-polik-jozsef-zach-attila-idegenek-superman-petofi-sandor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

Valamikor a nyolcvanas években lehetett. Nem volt ülőhely a Klauzál téri legendás Kádár étkezdében, kifőzdében, …