2020. október 31., szombatMa Farkas napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 315,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2020.10.31. Farkas Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 315,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Radetzky-laktanya: újabb műemlék, amit lebontanak?

Radetzky-laktanya: újabb műemlék, amit lebontanak?

  • A környéken lakó civilek tiltakoznak és aláírást gyűjtenek;
  • Budán, a Bem téren már szeptember óta folynak az előkészítő munkálatok;
  • Az épületre még nincs bontási engedély;
  • A helyiek attól tartanak, ez bármelyik pillanatban megérkezhet.

Nem a Radetzky-laktanya lenne az első Budapesten, amelyiknél a beruházói érdek lesöpri az asztalról a műemlékkérdést. A józsefvárosi Henrich-udvarnak, a Mahart-székháznak is hasonló sors jutott, pedig tiltakozásból, civil kezdeményezésből ott sem volt hiány.

A Radetzky-laktanya helyére először a szlovák érdekeltségű ingatlanberuházó, a HB Reavis terveztetett a Turányi Gáborék-féle T2a irodával impozáns, csili-vili, a jelenlegihez képest kétszer olyan magas irodaházat, ráadásul el is kezdett bizonyos bontási munkálatokat, ám a bontásokat hatósági úton megállították. Azóta a projekt tulajt váltott, jelenleg a Wáberer Györgyhöz köthető WS Buda Project Kft. birtokában van. Az átépítést kivitelező cég pedig az országban a legtöbb építőipari munkát jegyző Market Zrt., Garancsi István vállalata.

a kerületben az önkormányzati választások óta ellenzéki (szocialista) vezetés van. az idén a beruházást államilag nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítették, így hiába is állna a civilek mellé az önkormányzat. Pedig mellettük áll.

Bem Palace látványterv

Bem Palace látványterv

Fotó: HB Reavis

A jelenlegi terv már nem olyan merész és elrugaszkodó, mint elődje volt, de a civil tiltakozók szerint éppoly kevéssé őrzi meg az épület műemlék jellegét, a jelenlegi háromszinteshez képest sokkal magasabb lenne, és a háromszintes mélygarázs miatt még talajvíz- és beázási problémákat is okozna a környéken lakóknak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/08/radetzky-laktanya_ujabb_muemlek_amit_lebontanak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Pécsi Ildikó nincs jó állapotban, aggódik érte a családja

Pécsi Ildikó nincs jó állapotban, aggódik érte a családja

Rendkívül aggódik a családja a Kossuth-díjjal is elismert Pécsi Ildikó életéért. A nyolcvanéves színésznő hónapok …